Něco o mně

Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Nugátový koláč Nugátový koláč

    Pátek, 27. Červen 2014
S italskými pečenými dezerty jsem neměla dlouho žádné zkušenosti. Pravé italské „dolce" pro mě v kuchyni bylo hlavně tiramisu, pana cotta nebo domácí italská zmrzlina.
    Před několika lety přišel zlom, když se v televizi objevil pořad Emanuela Ridiho a s ním jeho recept na nugátový koláč. Od té doby se ho nemůžeme nabažit. Úspěch mají i jeho ostatní recepty na koláče jako torta tenerina nebo torta caprese - všechny jsou tak krásně lehké a nadýchané a hlavně plné čokolády.
    Nugátový jsem vybrala z důvodu, že je takovou mou srdeční záležitostí, vzpomínkou, kdy jsem pekla tento koláč poprvé svému příteli. Byl to první dezert, který ochutnal.. Ve starém telefonu mám ještě schovanou smsku plnou chvály na tenhle koláč i mé kuchařské umění. :) P.S. Komu dáte vy svůj nugátový polibek? ♥

Crème pâtissière se šlehačkou

    Čtvrtek, 26. Červen 2014
Recept na tuto variantu crème pâtissière jsem okoukala u Jamieho Olivera. Přidává do něj ještě jako bonus šlehačku a protože já mám ráda především ve francouzských dezertech jako jsou éclairs, mille-feuille atd. více smetanovou chuť, naučila jsem se její množství dvojnásobit.
    Výsledná náplň je pak krásně nadýchaná a lahodná, chutná jako luxusní vanilková šlehačka. Pokud vy máte raději spíše pudinkovou chuť a konzistenci, zašlehejte do krému jen polovinu množství (tím pádem také počítejte s o něco menším množsvím krému), nebo vyzkoušejte tento recept.
    Hezký den strávený v kuchyni!

Čoko sušenky Čoko sušenky

    Středa, 25. Červen 2014
Čokoládové sušenky jsou tou pravou volbou pro všechny milovníky sladkého. Chutnají výborně samotné i s náplní nebo třeba rozpuštěnou čokoládou, děti je zase milují s nutellou, bezvadné jsou s mlékem, k čaji nebo namočené v kávě..
    Mohou být také moc pěkným dárkem pro naše blízké. Stačí sušenky naskládat do krabičky nebo sáčku, ovázat provázkem a malá radost může putovat ke svému majiteli.
    Vykrajovat můžeme tvary, jaké se nám zlíbí, kolečka, obdélníčky, pro děti třeba podobizny zvířátek. Někdy je také dělám jen z poloviční dávky, což vyjde asi tak na tři plechy. Ty, co se hned nesní, uzavřu do vzduchotěsné nádoby, kde vydrží minimálně měsíc.
    Výroba sušenek je opravdu zábavná, tak hurá do toho! Hezký tvořivý den!

Vanilková náplň Vanilková náplň

    Středa, 25. Červen 2014
Příprava vanilkové náplně je rychlá a jednoduchá. Stačí postupně zašlehat veškeré ingredience a během chvíle nám vznikne krásně nadýchaný krém s příchutí vanilky a kokosu.
    Hodí se jako náplň do nejrůznějších druhů sušenek nebo cookies. Je také skvělou variantou, pokud si vyrábíte domácí Oreo cookies. Výborně doplňuje hlavně kakaová a čokoládová těsta..
    Zkuste si naplnit svůj malý kousek štěstí a poslat ho dál, přeji kráásný den!

Hruškový koláč po francouzsku (Tartouillat de poires) Hruškový koláč po francouzsku

    Pondělí, 23. Červen 2014
Hruškový koláč peču během roku často a vždycky to s ním dopadne stejně, nikdy nevydrží do druhého dne. Připomíná mi hruškový tart, jaký pečou ve Francii.
    Typický francouzský má trošku jiný postup a patří do něj mleté mandle, ale je minimálně stejně tak dobrý a navíc je jednodušší na přípravu.
    Nejsou na něj potřeba žádné speciální suroviny, stačí, když budete mít kromě základních surovin po ruce nějaké pěkné a šťavnaté hrušky, nejlépe ze zahrádky nebo z trhu.
    Po upečení ho ještě dozdobím kopečkem crème fraîche (doporučuji vyrobit si domácí ze šlehačky a podmáslí).. Přeji dobré chutnání a nezapomeňte si uhlídat alespoň jeden kousek pro sebe!;)

Ovesné placičky se sušeným ovocem a oříšky Ovesné placičky se sušeným ovocem a oříšky

    Neděle, 22. Červen 2014
A je tu další varianta zdravějšího mlsání, tentokrát v podobě ovesných placiček. Jsou bez mouky a se sušeným ovocem tvoří opravdu chutnou kombinaci.
    Výhodou je také jejich dlouhá trvanlivost. Když je skladuji v plechové dóze, vydrží mi minimálně 2 měsíce. To u nás doma oceníme, když zrovna není nic upečeno a honí nás mlsná. A mají je rádi i děti.
    Záleží už jen na každém, jak chutnají nejlépe. U nás si je dáváme k snídani nalámané na kousky do bílého jogurtu nebo mléka nebo je jen tak zobáme ke svačině, přelité třeba medem nebo javorovým sirupem.
    Placičky nás díky vločkám a ovoci posílí a dodají spoustu vitamínů, železa a vápníku. Upečte si den plný energie!

Letní koláč s jahodami Letní koláč s jahodami

    Sobota, 21. Červen 2014
Jahodový koláč si u nás pečeme nejraději v létě k snídani. To mi opět připomíná Francii, o víkendu zaplněné zahrádky a terásky, lidé snídají křupavé bagety s máslem a marmeládou, čerstvě vymačkaný džus a sladké croissanty.
    U nás podobě bohatou snídani napodobujeme doma a u té ještě nesmí chybět tento koláč. Pokud nás zrovna někdo neobdaruje, doneseme si čerstvé jahůdky z trhu a za hodinku nás čeká výborná snídaně.
    A když nás jahody v koláči omrzí, děláme ho s meruňkami nebo borůvkami, oblíbený je u nás i se směsí různého ovoce nebo každá polovina s jinou náplní.
    Tentokrát jsem k jahodám přidala dvě hrsti lesních jahůdek, kterými jsem koláč také dozdobila. U nás tuhle neděli zmizel téměř okamžitě, tak ho zkuste, protože chutná fakt všem :)

Milkshake s kouskem brownies Milkshake s kouskem brownies

    Neděle, 15. Červen 2014
Dnes přidávám tip, jak zužitkovat poslední kousky brownies, které vám zbyly v lednici nebo mrazáku.
    Možná byste nečekali, že je přidávám do mléčného koktejlu, ale s hořkou čokoládou a vanilkovou zmrzlinou se brownies perfektně doplňuje. Navrch patří ještě šlehačka a čokoládová poleva.
    Vím, že je to kalorická bomba, ale stojí za hřích! Užijte si zábavu s letními koktejly! A nezapomeňte na čokoládový polibek!

Éclairs se šlehačkou Éclairs se šlehačkou

    Neděle, 15. Červen 2014
Éclairs to je nejen malé městečko ve Francii, ale také skvělý francouzský dezert z odpalovaného těsta, které je navrchu křupavé a uvnitř duté. Pochází z konce 19. stol. a dříve se mu také přezdívalo „petite duchesse" neboli malá vévodkyně.
    Původně se plnil čokoládovým nebo kávovým krémem, někdy také vanilkovým nebo pistáciovým a poléval se cukrovou či karamelovou polevou.
    Dnes je příprava obdobná, vnitřek je nejčastěji naplněný ochuceným pudinkem nebo šlehačkou. Ve Francii ho také často připravují s kaštanovým pyré a ovocnou nádivkou. Poleva je z cukru, hořké nebo bílé čokolády.
    Já mám nejraději kombinaci se šlehačkou a hořkou čokoládou, v tomto spojení jsou éclairs krásně nadýchané a přitom nejsou přeslazené.

Třešňový clafoutis Třešňový clafoutis

    Sobota, 14. Červen 2014
Sezóna třešní je tady a to je něco pro mě. Třešně miluju. Vzpomenu si hned na dětství, kdy jsme si je každý rok na chalupě trhali rovnou do pusy. Byla jsem schopná sníst celý košík a co se do mě nevešlo, jsem si věšela na uši.
    Dnes už nám sice třešeň na chalupě neroste, ale naštěstí jsou tady ovocné trhy, kde se dají sehnat třešně přesně takové jako z naší zahrádky.
    Než jsem si je stihla letos koupit, obdarovala nás plnou mísou naše milá sousedka, a dokonce se mi podařilo ubránit dobrou polovinu na letní koláč, na který už se v naší rodině málem zapomnělo.
    Na mysli mám francouzský Clafoutis nebo také Milliard, který jsem prvně ochutnala jako malá od naší pařížské prababičky. Ta ho dělala často i s fíky, ale originální recept pocházející z francouzského regionu Limousin je právě s třešněmi.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Copyright 2014VFB Media