Něco o mně

Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

ěqša+<>
Broskvový koláč s karamelovým přelivem (Gâteau de pêches, sauce au caramel)

    Pátek, 12. Září 2014
Podzim už je pomalu za rohem a když pak přijde chladný a uplakaný den jako je ten dnešní, stačí vzít do ruky oblíbenou knížku, uvařit si čaj a ukrojit kousek domácího koláče.
    Dnes jsem se nechala inspirovat provensálskou kuchařkou, jejíž recepty pochází od francouzského kuchaře a guru provensálského jídla Guie Geddy.
    Mandlovo-smetanové těsto je opravdu vynikající, krásně vláčné a plné šťavnatých broskví. Mimoto neobsahuje žádný tuk a téměř žádnou mouku kromě trochy kukuřičné (pokud není po ruce, jako náhradu mám vyzkoušenou dětskou krupičku).
    Skvělou třešničkou na dortu je karamelová omáčka, kterou je nejlepší přelít ještě teplý koláč. Každé sousto se vám rozplyne na jazyku, uvidíte. Zítra začnu den kaloricky, k snídani je totiž také výborný..a jeho vůně určitě přivábí ke stolu i zbytek rodiny;) Hezký víkend!

Celozrnné muffinky s cuketou a čokoládou

    Středa, 10. Září 2014
Než letos zužitkujete poslední cukety ze zahrádky, ráda bych vám ukázala, jak si připravit lákavé cuketovo-čokoládové muffinky, které jsou navíc zdravé a v jejich bezlepkové formě se hodí i pro celiaky.
    Přestože si stále někteří myslí, že zdravé sladkosti nemohou být tak chutné, doufám, že by po vyzkoušení následujícího receptu změnili názor. Díky cuketám je těsto krásně vláčné a díky kakau a čokoládě má neodolatelnou chuť.
    Vyplatí se pečlivě vybírat všechny uvedené ingredience, jakými jsou kvalitní celozrnná mouka, med přímo od včelaře (od včel, které nebyly dokrmovány cukrem), farmářská vajíčka nebo dokonce i „zdravá“ bezlepková čokoláda. Do podobných moučníků ráda používám bio kokosový olej, skvělou náhradou může být také méně známý hroznový..

Čokoládová bábovka s polevou

    Úterý, 2. Září 2014
Co nám před pár dny přibylo do rodiny nové štěňátko, není tolik času na složité recepty. A tak jsem se rozhodla rozšířit si svůj bábovkový repertoár.
    Jak už bylo řečeno, mezi mé věčné neřesti patří čokoláda, a protože se po delší čokoládové pauze začaly dostavovat menší abstinenční příznaky, padla volba na tenhle recept.
    V těstě se perfektně doplňuje výrazná chuť kakaa a italského espressa (díky tomu má také těsto krásnou černočernou barvu), navíc jde o dokonalou kombinaci pro ty, co jsou závislí nejen na čokoládě, ale také na kávě!
    Pro ještě větší zážitek stačí přelít čokoládovým máslem se špetkou skořice..mňam. Opravdu rychlá a jednoduchá příprava vás dovede k dokonalému dezertu, který chutná téměř jako dort..

Ricottový dort s hruškami (Torta di ricotta e pere) Ricottový dort s hruškami

    Čtvrtek, 28. Srpen 2014
Ráda si přivážím ze svých cest nové recepty, tak se ani má poslední dovolená nemohla obejít bez pátrání po dezertech tamní kuchyně.
    Recept na tento dort jsem si přivezla z Itálie, je sice trochu složitější na přípravu, ale jeho lahodná chuť v kombinaci oříšků, ricotty a hrušek vás očaruje.. Dezert je typicky italský, oblíbený hlavně v severní části Itálie.
    Objevila jsem ho v restauraci v malém městečku Muscoline, kterou nám doporučili majitelé námi obývané usedlosti, kde nám svůj vlastní výtvor servírovala opravdu typická italská signora.
    Byl tak dobrý, že jsem ho musela hned po návratu domů vyzkoušet. Použila jsem do něj čerstvou ricottu z místních farmářských trhů a domácí hrušky.
    

Lemon Curd Lemon Curd

    Úterý, 19. Srpen 2014
Lemon curd (nebo také citrónový krém) se sice dá koupit v obchodě, ale domácí je daleko lepší - nejen kvůli jeho lahodnější chuti a velmi snadné a rychle přípravě, ale přijde vás také levněji.
    V Anglii ho už na konci 19. století používali jako pomazánku na chleba nebo náplň do koláčů jako alternativu džemu. Tady jsem ho také poprvé před pár lety ochutnala k snídani, namazaný na opečený toust.
    Má ale daleko širší využití, hodí se do koláčů, cupcakes, makronek, croissantů, na palačinky a vafle nebo zamíchaný do smetanového sýra či jogurtu. V Británii a USA je hlavně oblíbený do Lemon-meringue pie (citrónového koláče se sněhovou pusinkou).
    Doporučuji také místo citrónu vyzkoušet limetky, mandarinky nebo mango, ale dá se připravit téměř z každého ovoce..

Levandulové sablés Levandulové sablés

    Sobota, 16. Srpen 2014
Křehounké a voňavé, plné kvalitního másla, to jsou tradiční francouzské sušenky sablés. Jejich původ sahá do 17. století, kdy se poprvé objevily ve městě Caen v Normandii. Říká se, že byly pojmenovány po Markýzovi de Sable, který je přivezl na dvůr krále Ludvíka XIV.
    Základ tvoří máslo, mouka, cukr, někdy i žloutky a dělají se nasladko, nejčastěji s příchutí citrónu nebo zdobené mandlemi, rozinkami, polité čokoládou nebo potřené marmeládou, ale i naslano, třeba s parmezánem.
    Já jsem si vzala inspiraci v Provence (v Nice-viz foto) a upekla levandulové. V Provence je typické přidávat levandulové květy nejen do sušenek, ale i do krémů, čokolády nebo kompotů. Tyhle sablés jsou ještě navíc ovoněné zvláštní ingrediencí, jakou je pomerančová voda, která se destiluje z pupenů pomerančových květů..

Lemonies Lemonies

    Středa, 13. Srpen 2014
Citrónů se u nás spotřebuje v létě hodně, při výrobě koktejlů, domácích limonád, ovocných marmelád, na grilované maso a samozřejmě i do různých dezertů.
    Zrovna včera jsem si vzpomněla na další letní rychlovku, kterou jsem prvně dělala z citrónů, co jsem přivezla z Francie, trhali jsme je tam rovnou z ložnice našeho pokoje, protože nám přímo pod okny rostl citrónovník (viz foto).
    Řeč je o sladkosti zvané Lemonies nebo také Lemony lemonies. Je příbuzný blondies nebo brownies a jak je zřejmé už z jeho názvu, jde o úžasně vláčný dezert s výraznou citrónovou příchutí.

Vanilkové cupcakes Vanilkové cupcakes

    Sobota, 9. Srpen 2014
Dnes jsem tu s dalším cupcake receptem do sbírky. Tyhle CC jsou z vanilkového těsta a jejich příprava je super rychlá, kromě toho se na ně hodí téměř jakákoliv poleva.
    Já jsem tentokrát část ozdobila fondánem, část nadýchanou bílkovou polevou a senzačně chutnají i s karamelovou nebo vanilkovou náplní uvnitř.
    Co si udělat čajový dýchánek, oprášit starý porcelánový servis a na tác naskládat vanilkové cupcakes ve stylových košíčcích? Užijte si den plný pokušení! Tady je recept..

Banánový chlebíček s pekany Banánový chlebíček s pekany

    Středa, 6. Srpen 2014
Banánový chlebíček je vděčná záležitost. Hodí se na snídani, k svačině nebo po nedělním obědě. Teplý nebo studený, se šlehačkou nebo politý rozpuštěnou čokoládou, vždycky chutná skvěle. Tenhle je navíc vylepšený tím, že se do něj kromě dalších dobrot přidávají křupavé pekanové ořechy.
    Udělejte si pohodu, dejte nohy na stůl a vychutnejte si ho k šálku dobré kávy nebo čaje.. Hezký den ;)

Krém z bílé čokolády Krém z bílé čokolády

    Pondělí, 4. Srpen 2014
Když dostaneme v létě chuť na něco lehkého a doma mám schovanou bílou čokoládu, vzpomenu si na tento báječně sametový a jednoduchý dezert. Základní ingrediencí je kromě čokolády vysokotučná šlehačka a kdo by chtěl jeho úroveň posunout ještě o level výše, může přidat Grand Marnier – francouzský likér vyrobený z kvalitního koňaku a hořkých karibských pomerančů a také základní prvek francouzské kuchyně, který mu dodá ten správný šmrnc.
    Dobře vychlazený a vyšlehaný krém už jen doplníme o čerstvě natrhané lesní ovoce a necháme si jeho hříšně dobrou chuť rozplynout na jazyku..
    P.S. A příště s Grand Marnier zase další skvělý dezert - Crepes Suzette, francouzské flambované palačinky..
    ♥ SUMMER DESSERTS

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Copyright 2014VFB Media