Něco o mně

Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Mangový tart

    Pondělí, 6. Říjen 2014
Moji milí, dnes jsem si pro vás připravila recept inspirovaný Jamiem Oliverem. Tento nápaditý Angličan přezdívaný šéfkuchař bez čepice mi tentokrát přihrál do cesty recept na nadýchaný oříškový koláč, pro mě s nevšední kombinací šťavnatého manga a crème pâtissière.
    U nás doma má sice mango využití spíše v asijské kuchyni, milujeme třeba mangový salát na všechny možné způsoby (inspiraci na salát a jiné asijské dobroty najdete v krásné foto kuchařce Michaela Langotha MEKONG FOOD, tu vám prostě musím doporučit), ale uvidíte sami, už po ochutnání prvního sousta se do něj nelze nezamilovat.
    Mimochodem součástí je další varianta receptu na crème pâtissière (můžete tak vyzkoušet dva celkem odlišné recepty, oba najdete na blogu) – tady se do něj navíc zašlehává šlehačka a je tak krásně nadýchaný a chutný, že byste ho jedli do nekonečna..

Domácí kynuté vdolky s ozdobou

    Neděle, 28. Září 2014
Jednou za čas se ráda vracím k české klasice, přičemž mezi naši nejoblíbenější určitě patří kynuté vdolky s povidly, tvarohem a smetanou. Milovala jsem je už jako malá na různé způsoby, každá babička dělala trochu jiné, a měla jsem ráda i ty ze školní jídelny s marmeládou, posypané strouhaným tvarohem.
    Tak proč si tuhle pochoutku nepřipomenout i jako dospělí? Na tohle výborné těsto jsem narazila v časopise Apetit a jednoznačně se stalo naším nejoblíbenějším. Tentokrát jsem vdolky ozdobila domácí švestkovou marmeládou (skvělou náhradou jsou povidla švestková, hrušková nebo jablečná), měkkým tvarohem a čerstvou šlehačkou.
    A dokonalá nedělní snídaně nebo oběd jsou na stole. To se pak všichni olizují až za ušima.:) Mějte sladkou neděli!

Quindins De Yaya

    Středa, 24. Září 2014
Recept na brazilské kokosové cupcakes jsem převzala z krásného blogu whatkatieate.com a ještě si ho trochu poupravila po svém. Pochopitelně jsem ale nemohla vynechat kokos, který spolu s banánem tvoří základ tradiční brazilské kuchyně, snad v každém jejich dezertu najdete alespoň malé množství kokosu.
    Tamní název receptu je odvozený od jména Yaya, kterým byly oslovovány malé dívky na cukrových platnážích v severní Brazílii a slova quindin, což v překladu znamená cupcake.
    Těsto v sobě spojuje neobvyklou a atraktivní chuť kokosu, hřebíčku a skořice, doplněné ještě o pár kapek vody z pomerančových květů.
    K dokonalosti chybí už jen poleva - navrchu jsou cupcakes pomazané krémem ze smetanového sýra s příchutí pomeranče a vanilky, bohatě zasypané plátky sušeného kokosu..

Švestková polévka

    Středa, 24. Září 2014
První podzimní den už je za námi a tahle švestková dobrota je jako stvořená pro blížící se sychravé dny. Když o ní někomu vyprávím, většinou se každý zarazí, jak asi může taková teplá ovocná polévka chutnat.
    Rodinný recept pochází už od mé prababičky, kteránám polévku vždycky připravovala z domácích švestek ze zahrádky, kdykoliv jsme za ní na konci prázdnin přijeli.
    Jednoho dne, pamatuji si, že to bylo ještě na základní škole, jsem se jí naučila dělat sama a od té doby jsem snad nevynechala jediný rok, kdy bych si jí s chutí neuvařila a nepřidala si alespoň jeden talíř navíc..
    A její příprava vám zabere jen malou chvilku. Nechte se i vy překvapit novou chutí! Uvidíte, jak krásně vás zahřeje a zasytí.. ♥

Banana-caramel meringue pie

    Středa, 17. Září 2014
Přemýšlela jsem, jak dát dohromady mé oblíbené ingredience a vytvořit z nich dokonalý dezert. Od dětství totiž miluju banán se šlehačkou, karamelem, oříšky a čokoládou.
    A tak po malém pátrání předávám recept, který v sobě tohle všechno obsahuje, navíc je doplněný o krém oblíbený u všech cukrářů - crème pâtisserie, to vše položené na pusinkovém korpusu – tzv. meringue.
    Skromně řečeno „heaven in mouth“, rozplyne se vám v puse a pak pochopíte.. Jinak „MERINGUE“ je především spojován se švýcarskou a francouzskou kuchyní, vyrábí se z našlehaných bílků a cukru, někdy s přídavkem vinného kamene nebo malým množstvím octa (případně se přidává příchuť vanilky, mandle nebo kokosu)..

Crème pâtissière

    Středa, 17. Září 2014
Crème pâtissière nebo také anglicky pastry cream není jen obyčejný puding, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale jde o poctivý vanilkový krém z mléka, žloutků, cukru, vanilkového lusku, kukuřičného škrobu nebo mouky (někdy slouží jako základ, kdy se do vychlazeného krému zašlehává ještě šlehačka).
    Dnes už oblíbený nejen ve francouzské kuchyni, kde má široké využití např. jako náplň do profiterolek, éclairs, dortů nebo ovocných koláčů (vynikající je v kombinaci s jahodami nebo malinami, záleží už jen na vaší chuti..)
    Tip na rychlý dezert s crème pâtissière: formičky na tartaletky naplněné rozdrcenými sušenkami smíchanými s rozpuštěným máslem dáme na 10 minut do trouby, po vychladnutí naplníme crème pâtissière a navrch dozdobíme malinami nebo jahodami..

Karamelová omáčka

    Středa, 17. Září 2014
Když chci ušetřit čas, používám někdy jako fígl místo karamelové omáčky karamelky, které nechám rozpustit v mléce. Pokud vyrábím složitější dezert a chci si dát opravdu záležet, vyrobím si s chutí karamel domácí.
    Hodí se na přelití koláčů, na čerstvě upečené croissanty, skvěle doplňuje třeba čokoládové cupcakes nebo caffè latte.. (Nejlepší je ale stejně přelitý na vanilkové zmrzlině!) Někdy se do něj navíc přidává mořská sůl, která ještě více zdůrazní jeho chuť.
    Obecně se na výrobu karamelu používají dvě metody – suchá, kdy se nechá zahřát na pánvi cukr, který se postupně roztaví na karamel, já raději používám druhý způsob, kdy se nejprve cukr rozpustí ve vodě. Na vytvoření karamelové omáčky přidáme ještě smetanu, vanilkový extrakt a kousek másla a za pár minut máme doma úžasnou delikatesu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Copyright 2014VFB Media