Něco o mně

Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Koka sušenky

    Středa, 25. Leden 2017
Nostalgie chutí z dětství, to jsou pro mě jednoznačně sušenky - esíčka, věnečky, miňonky, polomáčené, kolonády a takhle bych mohla pokračovat dál a dál, chutnaly mi snad úplně všechny.
    V současné době si sušenky v krámu už moc nekupuji, vždycky hledám spíš alternativy, jak si takové dobroty upéct doma sama. Dnes jsem vyzkoušela mé oblíbené Koka z kakaa a kokosu a musím říct, že se chutí téměř neliší od těch kupovaných a také samozřejmě obsahují jen ty správné ingredience.
    Napekla jsem hned několik plechů a naplnila jimi skleněné dózy, i když tyhle delikatesy u nás moc dlouho na okrasu nevydrží.
    Napadlo mě, že dobrou volbou by také mohla být varianta z celozrnné mouky, kterou určitě vyzkouším příště..

Granola s ořechy a ovocem, kokosový chia pudink

    Sobota, 7. Leden 2017
BEZ LAKTÓZY

Na domácí granolu už můžete na mém blogu přeci jen pár receptů najít, přesto mám pro vás zase další variantu. Mě zkrátka baví opakovat ten krásný proces znovu a znovu, pokaždé s malými obměnami..
    Když se před lety objevilo müsli na pultech obchodů, nenapadlo by mě ani po čase, že si ho jednou budu vyrábět doma sama a že jeho chuť bude nesrovnatelně lepší, o daleko zdravější alternativě nemluvě.
    Už se vždycky těším, jak nám krásně provoní celou kuchyni zrod téhle krásně zlatavé křupavé směsi vloček, ořechů a ovoce! A navíc tak nádherně vypadá ve skleněných dózách, jako by vás pohled na ní každé ráno lákal se slovy Dej si mě!:-)
    My si na ní rádi pochutnáváme s farmářským jogurtem, nakrájenými jablíčky a hruškami, zalitou javorovým sirupem, druhá nejoblíbenější kombinace je pak granola s chia pudinkem (na který také přikládám recept), ovocem a opraženými..

Italské tiramisù

    Pátek, 6. Leden 2017
Ahoj všichni! Doufám, že jste si užili krásné Vánoce a přivítali nový rok s radostí a očekáváním! I když je teď spousta z vás přesycená všemi možnými dezerty a cukrovím, nemohu si stejně odpustit sdílet s vámi tenhle luxusní recept na pravé italské tiramisu.
    Připravuje se tradičním způsobem, který vám nezabere příliš času, jediný čas, který musíte přetrpět je vydržet až dokonce a nechat tiramisu co nejdéle vychladit, než ho budete servírovat. To čekání ale samozřejmě stojí za to!
    Tak jen doufám, že jedno z vašich novoročních předsevzetí není přestat jíst ty nejdokonalejší sladké dezerty:)
    Mějte krásný čas a brzy, tentokrát s odlehčeným receptem, zase tady!

Sváteční matcha kuličky

    Úterý, 20. Prosinec 2016
BEZ LEPKU / BEZ LAKTÓZY

Vánoční cukroví v podobě nepečených kuliček vám bude stoprocentně chutnat a určitě nezůstane na vašem stolu dlouho!
    Základní hmota je vyrobena ze samých lahodných ingrediencí jako jsou datle, mandle, kakao, skořice, vanilka a mandarinková šťáva. Samotné kuličky pak můžete obalovat v holandském kakau nebo potravinářském prachu, ale pro zajímavější chuť a ještě lepší efekt doporučuji vyzkoušet matcha prášek, který dnes běžně seženete v čajovnách, čajových obchodech nebo prodejnách zdravé výživy.
    Obohatíte se tak o hotový poklad, protože tradiční japonský práškový čaj původem z Číny je nejvíce ceněným a opečovávaným druhem zeleného čaje. Obvykle se servíruje během slavnostních příležitostí v kruzích nejvznešenějších japonských vrstev, ale v poslední době je čím dál více oblíbený i v Evropě, mimojiné jako lahodná součást nejrůznějších dezertů, zmrzlin, ..

Slavnostní vaječňák

    Pondělí, 19. Prosinec 2016
Vánoce bez vaječného koňaku jako by u nás ani nebyly! Už jako malá jsem ho tajně chodila babičce ochutnávat po malých douškách do sklepa. Kromě jejího receptu poslední roky zkouším pořád nové a nové poměry a kombinace, které také můžete najít tady na blogu.
    Letos jsem do něj přidala vanilku a vánoční koření a nazvala ho “slavnostní”, protože vám jeho chuť bude připadat výjimečná a určitě jím okouzlíte při slavnostních okamžicích u vánočního stolu! Díky našlehaným bílkům je krásně jemný a nadýchaný a díky skořici a muškátovému oříšku zase náramně voňavý.
    Vyzkoušejte více variant, vychlazený se špetkou muškátového oříšku, nebo až přijdete domů vymrzlí po pořádné zimní procházce, ohřátý, ozdobený čerstvou šlehačkou..
CIN CIN!

Ovesné košíčky s oříškovým máslem a čokoládou

    Pondělí, 12. Prosinec 2016
Ovesných vloček u nás nejvíc spotřebujeme k snídani do kaše nebo granoly, tak mám jednou za čas tendenci vybočit z normálu a vyzkoušet z nich něco úplně jiného, třeba jako teď nějaký sladký dezert, který se bude krásně dozdobený hodit i na vánoční stůl.
    Každý rok se těším na to, že o Vánocích bývá vždycky víc času dělat to, co nás baví, což je pro mě kromě jiného především pečení a experimentování v kuchyni. Tentokrát jsem si lámala hlavu nad tím, jak spojit dohromady chuť vloček, kokosu a čokolády, které doma zbyly z pečení vánočního cukroví.
    Jsem hrozně ráda, že se pokus číslo 1 vydařil a vznikla mi pod rukama ta správná harmonie vůní a chutí, konzistentní směs z banánu, kokosu, skořice a ovesných vloček, kterou vyplníte formu na muffiny a upečete tyhle roztomilé košíčky, k nimž naprosto dokonale zapadne náplň z domácího lískooříškového másla a čokolády, mňam!

Vánoční biscotti s mandlemi, čokoládou a citrusy

    Pátek, 9. Prosinec 2016
Kromě tradičního vánočního cukroví mě každý rok láká vyzkoušet také nějaký nevšední druh jako třeba letos polomáčené čokoládové biscotti. Už jste je někdy pekli? Možná je znáte pod jejich druhým názvem “cantuccini” jako italské mandlové sušenky.
    Kromě mandlí do nich můžete nasekat piniové nebo lískové oříšky či pistácie, na ovonění zase přidat citrusovou kůru, skořici nebo anýz. Biscotti se vždycky pečou nadvakrát, formují se do tvaru polena a pak se krájí na tenké polodlouhé plátky. Já jsem myslím vytvořila hezkou vánoční kombinaci s mandlemi, čokoládou, skořicí a citrusy. Když si přičichnete k nádobě čerstvě upečených biscittů, ucítíte opravdové Vánoce!
    Protože jsou spíše sušší a pěkně křupavé, namočené v čokoládové omáčce dostanou ty správné grády! Můžete je také namáčet do dezertního vína, jak to dělají Italové, ale božsky chutnají i s domácím vaječným koňakem!

Vánoční štola s kořením

    Pátek, 2. Prosinec 2016
Na vánočním cukroví a Vánocích vůbec mám strašně ráda vůni čerstvého koření, a proto i recept na vánoční štolu jsem letos ozvláštnila směsí z muškátového květu, skořice, kardamomu a zázvoru. I když v těstě jsou vlastně samé úžasné ingredience evokující vánoční čas jako rozinky v rumu, kandovaná kůra, vanilka nebo pistácie (jo a určitě nevynechejte dobrou pomerančovou marmeládu, která štole dodá správný říz).
    Ideální čas je upéct ji první adventní týden, aby se stihla alespoň tři týdny uležet, právě teď je tedy ta správná doba.. Akorát na Boží hod si na ní můžete pochutnat s celou rodinou na snídani, kdy už bude krásně vláčná a všechny chutě a vůně dokonale propojené a uležené.
    Práce s ní je nečekaně jednoduchá, dokonce jde o verzi, kdy se těsto nemusí nechat kynout a nemusí se ani překládat, jako tomu u klasických receptů bývá..

Raw čokoládový krém

    Čtvrtek, 1. Prosinec 2016
BEZ LEPKU / BEZ LAKTÓZY

Dokonalost existuje! Ano, mluvím o tomhle jemném čokoládovém krému, který si neváhejte doma udělat k svačině nebo jako velmi delikátní snídani. Skoro nemůžu pochopit, jak může být tak dobrý, když tam není přidaný žádný cukr, žádná nezdravá ingredience. Stačí projet tři zásadní suroviny mixérem a malý zázrak je na světě. Ještě když se s ním spojí šťavnaté maliny a zakřupou v něm pistáciové oříšky..
    Nebudete se ho stydět připravit ani hostům jako váš tajný čokoládový dezert. A myslím, že se bez problému bude hodit i na vánoční stůl, zvlášť na konci vánočního období, kdy už budeme všichni přejedení vánočního cukroví.
    Ještě malé přiznání, recept je dělaný pro dvě osoby, ale domnívám se, že se vám stane už při ochutnání jako mně, že nebudete moct odložit lžíci z ruky, leda by vám ji někdo vytrhl násilím :-)

Milý Ježíšku..

    Neděle, 27. Listopad 2016
Advent je konečně tady a pokud už máte upečený alespoň jeden druh cukroví, je čas udělat si dokonalou chvilku, zachumlat se do deky, vzít si teplé ponožky, horký čaj a začít nakupovat pro své blízké ještě poslední dárky k Vánocům hezky z tepla domova. Zapalte si ještě voňavé svíčky a nalaďte sváteční hudbu, která dokreslí tu správnou atmosféru..
    Já se jako každý rok přidávám s vlastním wishlistem věciček, které mě samotnou zaujaly, a které jsem pro vás pečlivě hledala napříč celým internetem. Doufám, že vám dají inspiraci k tomu udělat někomu z vašich blízkých popřípadě sobě samé jednu z mnoha potěšení. Všechny dárky se samozřejmě točí kolem kuchyně, jídla a všeho co je s ním provázané, jak jinak. Přeji vám pohodový čas, užijte si nákupní den a dejte mi třeba vědět, jaký dárek vás zaujal nebo jakou vychytávku si k Vánocům přejete úplně nejvíc!

Venkovský koláč

    Středa, 23. Listopad 2016
    Dnes mám pro vás opět superjednoduchý recept na koláč plný voňavých ingrediencí. Pojmenovala jsem ho venkovský právě proto, že se v něm propojují oblíbené suroviny z dětství, kdy jsme skoro všechny volné víkendy trávili na venkově u babičky a podobné dezerty jsme pravidelně dostávali na stůl s hrnkem bílé kávy nebo kakaa. Perfektní na tom bylo, že vlastně téměř všechny ingredience byly domácí, vajíčka od našich slepiček, jablka a ořechy ze zahrady a med od souseda včelaře..
    Koláč je ideální k snídani a aby byl opravdu dokonalý, neodmyslitelně k němu patří pár vychytávek, za prvé - přelijte ho hojně javorovým sirupem, to ještě více zvláční a dodá těstu dokonalou sladkou chuť a vůni (koláč jinak sám o sobě patří mezi ty méně sladké, dokonce neobsahuje žádný cukr jen přírodní med), za druhé - připravte si k němu hrnek kakaa rozmíchaného v čerstvém mléce, uvidíte sami!

Křehký citrónový koláč

    Středa, 16. Listopad 2016
Říká se, že jednoduché věci jsou vždycky ty nejlepší a to platí i o tomhle skvostném provensálském receptu!
    Francouzský citrónový koláč z křehkého máslového těsta se vám rozplyne na jazyku! Pokud ho ochutnáte přímo z formy, hrozí, že už na ostatní nezbyde a vy pak budete mít výčitky svědomí:-)
    Rozhodně je teď mým favoritem, tak jsem ho s vámi musela sdílet, ještě než začne všechno to předvánoční pečení.
    P.S. Voňavou citrónovou náplň doplňte pořádným kopečkem čerstvě ušlehané smetany, tak vznikne nepřekonatelná kombinace chutí..
SOMETIMES GOOD LUCK COMES IN THE FORM OF LEMON TART!

Superčokoládové sušenky s chilli

    Čtvrtek, 3. Listopad 2016
Život by byl bez čokolády smutný, nemyslíte? Alespoň jednou za měsíc zatoužíme u nás doma po něčem čokoládovém domácí výroby, abychom uspokojili naše chuťové pohárky, jak se patří. Ze zkušenosti už vím, že to chce mít někde schovanou zásobu čokolády na horší časy a pak už je snadné během 15 minut vymyslet nějaký jednoduchý recept.
    Tyhle kořeněné čokoládové sušenky je opravdu snadné vyrobit a přitom jsou tak dokonalé! Schované ve skleněné dóze hned upoutají pozornost, tak je moc dlouho před ostantími neubráníte, ale pokud přeci jen uskladníte větší zásobu, budete za ně vděčni s hrnkem teplého mléka, horkou kávou nebo čajem, třeba až přijde zase nějaké to sychravé počasí.
    Musím se u nich vždycky rozplývat, jak jsou krásně křupavé na vnější straně a žvýkavé uprostřed. Hořká čokoláda, holandské kakao, chilli a hrubá sůl z nich dělá nebeskou kombinaci chutí a podívejte na tu temnou barvu!

Koláč s mandlovým krémem, ztracenými hruškami a ostružinami

    Neděle, 9. Říjen 2016
BEZ LEPKU / BEZ LAKTÓZY

Jahodových, meruňkových a borůvkových koláčů jsme si v létě užili dost, a když se ochladí, už se vždycky těším na nové kombinace s jablky, hruškami nebo švestkami. Úžasně efektní i velmi chutný je tento recept z Francie s hruškami, které jsem tentokrát doplnila o mražené ostružiny a vznikla myslím krásná podzimní kombinace lehkého těsta a lahodného mandlového krému.
    Mandlový koláč je francouzská klasika, kterou jsem připravila z několika základních ingrediencí zdravé výživy, jakými jsou rýžová, kokosová a mandlová mouka, třtinový cukr a a samozřejmě kvalitní ovoce. Krásné spojení doplní mandlová pasta, můžete ale vyzkoušet i variantu z kešu oříšků nebo arašídů, chuť je podobně lahodná, upřímně i o dost cenově příjemnější..

Linecké pohankové sušenky

    Čtvrtek, 29. Září 2016
BEZ LEPKU

U nás už začala taková malá předpříprava na Vánoce, protože jsem se rozhodla vyzkoušet nanečisto zdravější verzi lineckých sušenek. Rozdíl je v tom, že místo klasické hladké mouky přidáte do těsta hladkou pohankovou (případně můžete namíchat mouky půl na půl).
    Co je u pohankové mouky důležité je, že na rozdíl od mnohých obilnin neobsahuje lepek a je opravdu ceněnou superpotravinou! Je bohatá na draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek, vitamíny B e E. Také obsahuje kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí léčivě na cévy v celém organismu a proti srážení krve v cévách. Je velmi dobrá k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. Pozitivních účinků je prostě nespočet..

Oříškový dort & Karamelové laskonky

    Sobota, 24. Září 2016
BEZ LEPKU

Na podzim a v zimě mě pečení baví stejně nejvíc. Přeci jen oproti létu se lépe tráví čas v kuchyni a na sladké je tak nějak víc chuť. Úplně nejradši mám podzimní víkendy, kdy přijdeme lehce promrzlí z procházky se psy a čeká na nás horký čaj a nějaký domácí dezert.
    Jedním takovým, který se k čaji mlsá úplně perfektně, je tenhle oříškový dort s topingem z mléčné čokolády. Je nesmírně jednoduchý a není v něm žádná mouka, jen spousta lískových oříšků. A i přesto mi nějaké zbyly, tak se teď o víkendu budeme mít, upekla jsem k němu ještě domácí laskonky s karamelovým krémem, ty jsou také úplně božské, ke kávě i čaji..
    Užívejte si podzimního mlsání!

Moravské mizející koláčky

    Čtvrtek, 22. Září 2016
Recept na moravské koláčky opatruji u sebe v kuchyni, už to bude 15 let. Dostala jsem tehdy tajný recept od jedné moravské babičky a od té doby se dělal v naší rodině nespočetněkrát, nikdy ale ne mojí zásluhou. Představovala jsem si, že když jsou tak dokonalé, musí jít o náročný recept a tak se do nich raději nepouštěla, až teď po těch letech můžu potvrdit přísloví, že nic není tak strašné, jak to vypadá!:-)
    Většinu klasických ingrediencí budete mít doma a ani časově nějsou nijak náročné, dokonce mi přišlo jejich tvoření zábavné. Každopádně když se pak do nich zakousnete, do jemného těsta s čerstvou tvarohovou náplní promíchanou meruňkami, křupavé drobenky..jo a třešničkou na dortu je přeliv z rumového másla, který nesmí za žádnou cenu chybět! Hlavně jak se vám rozvoní kuchyně!

Hrušková zavařenina s čajem masala

    Čtvrtek, 8. Září 2016
BEZ LEPKU

Z hrušek dělávám nejraději koláče, ale tentokrát jsem měla hrozné nutkání něco zavařit a hrušky jsem ještě nikdy zavařovat nezkoušela.
    Když jsme byli v týdnu v čajovně, kde si obvykle dávám můj oblíbený Dáta Masala čaj, napadlo mě, že by mohla být skvělá kombinace kořeněné chuti čaje masala právě s hruškami, a tak jsem se vlastně dopracovala k tomuhle receptu. Jde o krásné spojení koření jako je skořice, kardamom, zázvor s hruškou a vanilkou.
    Výsledek se nakonec opravdu povedl a já jsem ráda, že vám můžu předat výborný a užitečný recept. Hrušková zavařenina bude totiž dokonalá k snídani, zkuste jí třeba naplnit croissanty, namazat na palačinky spolu se zakysanou smetanou, v zimě se vám bude hodit jako náplň do různých dezertů, koláčů s tvarohem, kynutých rohlíčků..

Maková bábovka s citrónovou glazurou

    Úterý, 30. Srpen 2016
Pokud jde o pečení, vždycky mám naplánováno spoustu zajímavých receptů a nakonec je to tak, že spontánně udělám úplně jiný mimo seznam jako třeba dnes, když jsme v týdnu dostali chuť na sladký oběd nudle s mákem.
    Já zbožňuju mák a když mi zbyla půlka v lednici, okamžitě jsem měla v hlavě recept na bábovku. Podmínkou bylo, hlavně aby byla vláčná a voněla po citrónech, to je ta správná kombinace.
    Jsem hrdá, že se mi dnes podařilo vytvořit tu nejúžasnější makovou bábovku pod sluncem, ona je totiž tak neuvěřitelně vláčná (zkoušela jsem poprvé do těsta přidat zákys) a dobrá, že se jí nedá nabažit! A pokud vám nestačí jako mně posypat ji moučkovým cukrem, připravte si na ni jednoduchou citrónovou polevu, která vytvoří krásný kontrast chutí..

Pralinková zmrzlina s čokoládou, karamelem a oříšky

    Středa, 24. Srpen 2016
BEZ LEPKU

Léto ještě nekončí a i kdyby, tuhle zmrzku si budete chtít dělat doma pořád, třeba i na podzim k pěknému filmu..
    Je to čokoládová bomba, kterou dokonale doplňují nasekané karamelky, lískové oříšky a karamelová omáčka - tzv. butterscotch sauce, jejímž základem je vždy hnědý cukr, máslo a smetana. Samostatně můžete recept na ni využít i jinde, např. jako přeliv na vanilkovou zmrzlinu nebo poháry, výborná je ještě horká na jablečném koláči nebo palačinkách. Existuje i kupovaná verze, ale tahle domácí stojí za to!
    Určitě si sežeňte kvalitní čokoládu a dobré zmrzlinové kornoutky, které už se dnes prodávají běžně v obchodech a o nebeský letní dezert pro děti i dospělé máte postaráno!
    KRÁSNÝ ZBYTEK LÉTA ;-)

Letní ovocná bublanina VARIANTY

    Sobota, 16. Červenec 2016
Bublanina je v naší rodině oblíbený dezert odjakživa. V létě ji nevynechám na víkendovou snídani, už proto, že mi připomíná dětství, tradici, kdy jsme na chalupě sklízeli ze zahrady čerstvé ovoce jako třešně, švestky, jahody nebo meruňky a kromě zavařování vždycky musela být ze zbytku i babiččina bublanina.
    A protože se za ty léta u nás v kuchyni nasbíralo více oblíbených receptů, rozhodla jsem se vám předat menší sbírku těch prověřených a zaručeně chutných. Pamatuju si na první recept, který jsem jako dítě zvládla úplně sama, rychlou šlehačkovou bublaninu, je tedy všem jasné, že to není žádná věda.
    Více variant se bude hodit kvůli tomu, jaké ingredience máte zrovna doma a které se vám hodí spotřebovat, případně jaké máte raději těsto, šlehačkové, tvarohové nebo třeba piškotové.. U každého receptu platí čím více ovoce, tím lépe!

Cupcakes s pečenými banány, pralinkami a marshmallow polevou

    Pondělí, 13. Červen 2016
Pokud se rozhodnete upéct tyhle báječné cupcakes, budete se po nich olizovat až za ušima!
    Košíčky jsou dokonale vláčné, protože obsahují banány, tentokrát ale v trošku jiné podobě, zapečené v troubě s kousky másla, cukru a soli, aby krásně zkaramelizovaly a špetkou skořice, prostě úplná slast. Až se vám s nimi rozvoní trouba, budete je chtít sníst hned samotné.
    Banánovou chuť těsta krásně doplní čokoládové pralinky, které do nich zapečete a oni se uvnitř krásně roztečou, mňam. Už takhle jsou moc chutné a můžete skončit v téhle fázi, banánovo-čokoládovými muffiny, ale ještě o padesát procent budou dětem chutnat víc, když je ozdobíte nadýchanou marshmallow polevou.
    MAKE LOVE & EAT CUPCAKE ;-)

Jahodový minidort s růžovým sirupem

    Pátek, 20. Květen 2016
BEZ LEPKU

Když jsem ho prvně ochutnala, okamžitě se mi vybavila vzpomínka na můj nejoblíbenější dezert z dětsví, jahodový krém Miláček. Malý kelímek našlehaného smetanového tvarohu byl prostě božský a nezapomenutelný stejně jako náplň v tomhle dortu. Nadýchané vrstvy krému taky krásně doplňuje krusta z máslových sušenek a když seženete bezlepkové, můžete si rovnou užít i jeho bezlepkovou verzi.
    A co je na jahodovém krému úplně to nejlepší a dodá mu tu správnou nezaměnitelnou vůni a chuť je domácí sirup z květů růže. Na jeho výrobu můžete použít kvalitní sypaný čaj, ale výsledek je skvělý i s dobrým sáčkovým čajem. Takový lahodný sirup je idální jednak do dezertů a jednak vás skvěle osvěží v horkých dnech, stačí k němu přilít vychlazenou vodu a dozdobit mátou nebo citrónem..

Francouzské pomerančové koláčky

    Neděle, 1. Květen 2016
Těší mě, že se s vámi po malé pauze opět můžu podělit o další objevené dobroty. Dnes to bude tenhle provensálský recept plný sladkých ingrediencí!
    Francouzi umí ty nejlepší koláče z křehkého těsta na světě! Proto vás nemůžu ochudit o můj oblíbený s pomeranči, jehož základem je křehké máslové těsto, které pak můžete využít na přípravu spousty dalších receptů. Třeba pokud byste si chtěli upéct jeho slanou variantu, stačí vynechat cukr a místo něj přidat lžičku soli!
    Těsto si také můžete připravit dopředu, bez problému vám totiž vydrží měsíc v mrazáku, pak už ho jen v den D vyndáte a naplníte! Místo malých koláčků můžete samozřejmě upéct jeden velký koláč, při pečení pak jen zatížíte korpus pečicím papírem s fazolemi a pečete ho min. půl hodiny..

Pomerančové muffiny s mákem

    Pondělí, 28. Březen 2016
Chtěla bych vám popřát krásné Velikonoce a doufám, že si užíváte dobrého jídla a pohody! My to letos doma s pečením a vařením nepřeháněli a trávili tak čas raději v přírodě, taky díky našim rodinám, které nás zásobili spoustou domácích dobrot, hlavně oblíbenou nádivkou a klasickými mazanci.
    Ale samozřejmě mi to nadalo a přeci jen jsem se pustila alespoň do jednoho sladkého kousku. Pekla jsem opět trochu netradičně a výsledkem jsou ty nejvláčnější pomerančové muffiny, co znám!
    Prvoplánově nejde o velikonoční recept, ale optimistická barva a svěží chuť a vůně pomerančů ve mně evokuje přicházející jaro. Navíc jsou tyhle šťavnaté muffiny skrznaskrz nabité vitamínem C, který teď v tomto období potřebujeme a to hned načtyřikrát v těstě, sirupu, cukrové polevě a kandované kůře.
A v kombinaci s mákem jsou prostě nejlepší..

Palets de chocolat aux noisettes, vanilková zmrzlina

    Pondělí, 21. Březen 2016
BEZ LEPKU

Minulý týden už jsme mohli pocítit alespoň na chvíli, že přichází jaro, tedy sluníčko a teplo a hned jsem si vzpomněla na vanilkovou zmrzlinu, jako takový nedostatek po dlouhé zimě.
    Pak mě napadl oblíbený recept ze sladkého mléka a smetany se spoustou vanilky. Opět mě na něm baví, jaká je příprava rychlovka, bez zbytečných příkras a postupů a nepotřebujete na něj ani zmrzlinovač!
    Výsledkem je nadýchaná zmrzlina sametové konzistence, která krásně doplní téměř jakoukoliv další sladkost.
    Nejprve jsme ji ochutnávali s karamelizovaným ovocem, a když jsem ji chtěla servírovat ještě v průběhu týdne a přemýšlela nad nějakým čokoládovým doplňkem, vybavila jsem si recept, objevený v Provence, čokoládové paletky s oříšky, které k ní prostě musíte zkusit!
    Jdeme na to! Mějte sladké pondělí!

Čokoládový koláč s malinami a karamelem

    Pondělí, 14. Březen 2016
Ahoj! Už strašně dlouhou dobu se s vámi chci podělit o náš asi nejoblíbenější čokoládový koláč vůbec, tak konečně na něj přišla řada.
    Po následujícím popisu pochopíte proč. Jen si představte ty chutě - křupavý sušenkový základ, ganache ze slaďoučké mléčné čokolády promíchaná s pyré z čerstvých malin, ozdobená čokoládovým karamelem a čerstvým ovocem.
    Můžu se vám zaručit za jednoduchý, časově nenáročný dezert bez pečení, přitom tak elegantní a chuťově víc než dokonalý! Dejte ho rodině na stůl a uvidíte, že za pár vteřin bude po něm!
    Stojí pak za to ho vůbec vyrábět? Hádejte;-) Krásný den všem!

Bounty tyčinky

    Sobota, 5. Březen 2016
BEZ LEPKU

Jak už víte, jsem velký fanoušek čokolády, ale co taky úplně zbožňuju, je slazené salko. Už jako malé děti jsme ho ujídaly lžičkou z lednice a ujížděly na pikau, vymačkaném vždycky do poslední kapky, jak bylo dobré.
    Taky si pamatuju dobu, kdy přišly do obchodů čokoládové tyčinky mars, snickers, bounty. Bounty tyčinky jsem si hned zamilovala a právě teď si říkám, škoda že mě nenapadlo už dřív udělat nám je doma a ve zdravější variantě.
    Když teď vím, jak jsou dobré a rychle vyrobené (potřebujete na ně jen tři ingredience, neobsahují žádné zbytečné přídavky navíc), určitě je budeme mlsat častěji! A dobrým základem je kvalitní hořká čokoláda, která vám po ztuhnutí bude krásně křupat v puse. Tak s chutí do nich!

Loupáky s mákem

    Sobota, 27. Únor 2016
Než jsme odjeli minulý víkend na hory na chatu, upekla jsem nám dopředu tyhle báječné loupáky s mákem, abychom si mohli o víkendu přispat a rovnou se do nich pustit spolu s hrnkem horkého kakaa, případně ještě čersvým máslem. Tomu říkam krásný začátek dne, probudit se v roubené chaloupce uprostřed krásné přírody a posnídat čerstvé domácí pečivo..
    Zase tak často s kynutým těstem nepracuji, ale tohle má skvělou konzistenci, nelepí se a dobře se s ním pracuje. Určitě ho zvládnete levou zadní, snad jen že musíte nadvakrát čekat než vám nakyne, ale o to větší z nich budete mít radost..
    Krásný zbytek víkendu a užívejte pečení;-)

Cookies s čokoládou a ovocným müsli

    Úterý, 16. Únor 2016
Na Valentýna jsem letos nevymýšlela nic složitého a upekla “jen” tyhle snadné přece ale výborné cookies. V nich nesmí chybět čokoláda jako správné afrodiziakum, která k Valentýnu neodmyslitelně patří (nezapomeňte, že čokoláda obsahuje látku fenylalanin, která zvyšuje množství hormonu štěstí tedy endorfinů). Přidala jsem trochu hořké, trochu bílé, kombinace i množství čokolády už je jen na vás, podle vašich chutí..
    Chvíli po upečení, když jsou ještě trochu teplé, mají úžasně vláčnou konzistenci a jsou krásně měkoučké, po zchladnutí zase pěkně křupavé na okrajích a uvnitř žvýkavé a se spoustou roztavené čokolády, prostě jedny z nejlepších, co jsem ochutnala! Aby se mi mlsalo s lepším pocitem, přidala jsem do nich ještě hrst oblíbeného müsli s ovocem, takže se výjimečně mohou hodit i jako snídaňová rychlovka, sice trochu hříšná, ale přesto zdravá. Dejte si je třeba s hrnkem Eearl Grey nebo sklenkou mléka a uvidíte..

Citrónový páj

    Středa, 10. Únor 2016
Svěží citrónový koláč si dáváme nejraději v létě, ale protože do léta je ještě daleko, proč se nenadopovat vitamínem C v podobě sladkého dezertu už teď v zimě. A ne jen tak ladajakého!
    Křehká sušenková krusta se dokonale mísí se sladce pikantní náplní z kondenzovaného mléka (které mimochodem jednoduše vyrobíte i doma, ale to až zase někdy příště), smetany a citrónů (pozor - chemicky neošetřených).
    A aby toho nebylo málo, třešničkou je pak čepice z čerstvě ušlehané smetany, která celý páj krásně podtrhne a vy se budete rozplývat blahem!
    Nejlepší je, že hned druhý den ráno nastoupíme k ledničce, uřízneme si svůj malý dílek a kultivovaně ho sníme naaranžovaný z talířku, pak ale následuje další fáze, kdy už ho ujídáme rovnou z formy, prostě se té chutě nemůžeme nabažit! Tak si ho určitě upečte;-)

Nepečený jablko-ovesný krambl

    Neděle, 7. Únor 2016
Na kramblu jsem jeden čas bylo skoro závislá. Po delší době jsem se rozhodla vyzkoušet nepečenou variantu, ve které mimo jiné nechybí zdravá semínka a jiné další dobroty jako třeba kokosový olej nebo javorový sirup.
    Kromě nápadu na fit dezert mi tenhle recept přijde jako skvělá snídaně, hlavně když k němu navíc přimícháte nějaký dobrý hustý řecký jogurt. Takže s jablíčkem a hruškou máte vykouzlenou perfektní zimní snídani (v létě si ho zase dokážu představit s pořádnou hrstkou lesního ovoce!).
    Úplně nejlíp chutná, když si všechno v misce promícháte a na závěr ještě polijete javorovým sirupem, je to opravdová mňamka, to vám přísahám! Zase o jeden důvod víc, proč snídat lépe, co říkáte?
Tak se mějte hezky!

Buchtičky se šodó

    Sobota, 6. Únor 2016
Asi vůbec nejoblíbenějším sladkým jídlem z dětsví jsou pro mě buchtičky se šodó. Strašně dlouho jsem je neměla a říkala jsem si, že příště už musí být domácí, pěkně z kynutého těsta. Minulý týden jsme se o nich náhodou bavili na francouzském kurzu a během chvíle už jsem si opisovala rodinný recept, který budu odteď opatrovat jako poklad, protože už vím, jak strašně si na něm pochutnám!
    Po upečení jsou buchtičky nádherně křupavé, uvnitř nadýchané a měkoučké a sádlo jim dodává tu správnou poctivou chuť.
    Jen pokud je nebudete servírovat rovnou z pekáče, zkuste jimi před podáváním naplnit mikrotenový sáček a na chviličku ohřát v mikrovlnce, změknou a budou ještě víc načechrané.
    Šodó seženete bez problému kupované v prášku nebo si udělejte svoje vlastní..

Chocolate Chip Cookie

    Úterý, 2. Únor 2016
Jestli jako já aspoň občas míváte jeden z těch holčičích večerů, kdy jste samy doma s napuštěnou vanou, sklenkou šampaňského a pohodovou knihou, tak vám k dokonalosti bude chybět už jen nějaký lahodný dezert s čokoládou!
    Určitě vám přijde vhod recept, který máte se vším všudy hotový za 15 minut, v množství, kterého se nemůžete přejíst, za to si ho parádně vychutnáte s každou další lžičkou.
    Ingredience jsou variabilní, verze nejen veganská, můžete třeba vyměnit kokosový olej za máslo, sirup za med, vyzkoušet jiný druh cukru, mouky nebo čokolády.. P.S. Když necháte těsto odpočinout třeba i dva dny v lednici, bude ještě o něco chutnější!
    Tak co, nalákala jsem vás? ;-)

Borůvkové smoothie s banánem, vločkami a chia

    Pondělí, 1. Únor 2016
Nejlepší věc na smoothies je, že se dají připravit rychle, všechno se hodí do mixéru a o pár minut později je zdravá snídaně na stole. Úplně stačí jedna střední porce a slibuju, že do oběda nebudete cítit hlad!
    Moje oblíbená kombinace banány, borůvky, chia a vločky pak v sobě skrývá úplnou vitamínovou bombu.
    Věděli jste třeba, že borůvky jsou jednou z nejlepších potravin pro zdravou kůži? Jsou velmi bohatým zdrojem antioxidantů, které neutralizují volné radikály v těle, kromě toho v nich najdete vitamin C, K, B6 a minerály. Banány jsou bohaté především na draslík, mangan a jsou výborným zdrojem vlákniny. Ve smoothie působí jako sladidlo a také dopomáhají tomu, aby bylo krásně krémové. Ovesné vločky mají kromě jiného vysoký obsah vitamínu B. A řecký jogurt v sobě ukrývá vápník, hořčík, fosfor, draslík..

Avokádový mousse s kaki toppingem

    Čtvrtek, 28. Leden 2016
Dnes mám pro vás jeden z těch receptů, díky kterému se nemusíte cítit provinile kvůli přibírání na váze. Avokádový mousse je totiž strašně zdravý a zároveň rychlý a velmi efektní dezert nejen pro vegany, ale díky jeho husté sametové a bohaté čokoládové chuti i pro všechny milovníky čokolády.
    Že kakao a avokádo spolu skvěle ladí, vím dobře, ale přidáním kaki pyré jsem objevila zase novou dimenzi.
    K tomuto lesklému oranžovému plodu bych ještě ráda doplnila, že by se měl konzumovat, až když je na omak měkký. Nekupujte kaki otlačené, nechte ho spíše dozrát několik dní doma při pokojové teplotě, nejrychleji dozraje v misce s jablky. Zralá dužina má mazlavou až marmeládovou konzistenci, která je ideální právě na výrobu pyré..
    Obsahuje velké množství vitamínu C, ale i draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď nebo mangan a velké množství vlákniny..

Ovocné skleničky s krémem a granolou

    Pondělí, 25. Leden 2016
Ovocné skleničky dělám na svačinu nebo o víkendu jako součást brunche. Je pravda, že v týdnu se mi úplně brzy ráno do jejich přípravy nechce, ale upéct granolu a našlehat krém si můžu předem večer, ráno už jen vše naaranžuju do skleniček a mám vyhráno!
    Granoly je tolik verzí, tak zas jen další typ, na který jsem tuhle přišla a to je božské spojení sušených třešní a bílé čokolády. Nejen že k sobě ingredience dokonale pasují, ale propašujete do nich i zdravé tuky v podobě slunečnicových nebo dýňových semínek, které třeba zrovna děti normálně nemusí.
    Uznávám, že kombinace čerstvého ovoce, smetanového krému a křupavé oříškové granoly chutná jako dezert z luxusní restaurace a bude vítanou změnou u vašeho stolu..

Valentýnská čokoládová pěna

    Čtvrtek, 21. Leden 2016
Francouzské dezerty mají vždycky šmrnc a myslím, že tenhle si okamžitě zamilujete!
    Dávám ho sem schválně s předstihem, abyste se třeba inspirovali, pokud slavíte svátek svatého Valentýna, ale samozřejmě s ním můžete ohromit svou polovičku jen tak.
    Představte si sametově jemnou a vzdušnou texturu čokoládové chuti s kapkou mandlového likéru (můžete přidat ještě špetku chilli), posypte kuličkami rybízu, malinami a kousky čokolády.. Pak už jen nalijte sklenici dobrého vína a o zážitkový večer máte postaráno!
    SWEETEN YOUR VALENTINE'S DAY
    ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥

Pudink s chia, ovocem a pistáciemi

    Středa, 20. Leden 2016
Čím dál víc začínám ujíždět na chia semínkách. Baví mě přidávat je hlavně do polévek, ovocných smoothie nebo snídaňových kaší.
    A tak přispívám jednou z dalších snídaňových variant, úžasně krémový chia pudink z mandlového mléka a jogurtu, kterému chybí k dokonalosti už jen ozdoba z oblíbeného ovoce a křupavých oříšků.
    Pokud chcete vaši snídani abgrejdovat, zkuste přimíchat ještě trochu kakaa a rázem dostanete ten nezdravější čokoládový pudink, a tím pádem i originální dezert.
    Recept je strašně jednoduchý, tak pojďte do toho!

Dvojitá jablková buchta

    Pondělí, 18. Leden 2016
Pro jablečné koláče mám slabost, ale stejně skvělá může být i obyčejná jablečná buchta, když si připravíte dobré vláčné těsto, pěkně ho napěchujete šťavnatými jablíčky zespoda i seshora a dochutíte skořicovým cukrem.
    Jak jsem časem zjistila, ne všechna jablka jsou vhodná na pečení, měla by být kvalitní, ne příliš sladká ani moučná, z těch správně zvolených by při pečení neměla vytékat šťáva a neměla by se moc rozpadat. Mým favoritem jsou tak např. Golden Delicious, která jsou dostupná po celý rok a všechny tyhle vlastnosti splňují.
    A až buchtu upečete a bude ještě trochu vlažná, je ten pravý čas začít ji krájet na talířky a vylepšit pořádným kopečkem vanilkové zmrzliny. K snídani nebo po nedělním obědě, kdo si dá? ;-)

Express brownies s domácím karamelem

    Neděle, 10. Leden 2016
Express recept na brownies, oblíbenou čokoládovou bombu křupavou navenek a vláčnou uvnitř, upečte, když vás ve všední den přepadne chuť na na něco dobrého a nechce se vám po pracovním dni nic zdlouhavého vymýšlet.
    Mě na něm mimo jiné fascinuje, jak během chvilky z několika málo ingrediencí vytvoříte lesklou čokoládovou hmotu, ze které za pár minut vzejde maximální chuťový zážitek, to mi vždycky připomene alchymii Juliette Binoche v Čokoládě..
    Podobnou představu ve mně vyvolává i proces karamelizace při výrobě domácího karamelu, který je skvělým doplňkem brownies. Když se vám do něj bude chtít, máte rovnou zásobu i na další mlsání a můžete si s ním polít například vafle, palačinky nebo čerstvé ovoce. V lednici vydrží minimálně měsíc, ale na tak dlouho se nám ho ještě nikdy nepodařilo uschovat! Tady je recept..

Babiččin dvojoříškový dort

    Sobota, 9. Leden 2016
Až budete chtít návštěvě osladit den, dávám ruku do ohně za tenhle jednoduchý a rafinovaný dort podle receptu našich babiček (i když nedávno jsem ho našla i u Jamieho Olivera).
    Dostane vás extrémně vláčné těsto z čerstvých a kvalitních ingrediencí, bez mouky a kombinace čokolády a křupavých ořechů, která k sobě bez debat patří! Prostě jednoduchý a krásný recept!
    Nesmím zapomenout, že nejlíp chutná až druhý a třetí den, když se důkladně proleží. Těsně před podáváním ho ještě všem ozdobím čertsvě našlehanou smetanou..
    Když si ho tak vychutnávám, říkám si, že ho musím začít péct častěji! I naši pejskové by si dali, škoda, že nemůžou čokoládu.:-)
Hezký den..

Vánoční Red Velvet Cupcakes

    Sobota, 2. Leden 2016
V počítači se mi zatoulal ještě jeden vánoční recept na cupcaky, a i když už vánočnímu pečení odzvonilo, rozdělím se o něj s vámi právě teď, naštěstí se dá totiž využít kdykoliv během roku.
    Červená barva Red Velvet Cupcakes sice skvěle evokuje vánoční atmosféru, ale spolu se zářivě lesklou polevou se krásně bude vyjímat i na každé narozeninové oslavě nebo dětské párty.
    Zase se mi potrvdila stará pravda, že v jednoduchosti je krása, těsto i přes obyčejnost ingrediencí a přípravy je opravdu chutné, není přeslazené a hlavně krásně vláčné.
    Bílková poleva šlehaná nad vodní lázní nikdy nezklame, kromě vyvážené chuti se mi na ní líbí, jak krásně drží tvar a při převozu nebo jakékoliv manipulaci se ani nepohne! Křupavou ozdobu ze santových hůlek pak ocení hlavně děti..

Chia kaše s granolou a ovocem

    Pondělí, 28. Prosinec 2015
Jednou z motivací ranního vstávání je pro mě představa užít si výbornou snídani.
    Tento týden mám pro vás takovou jako dělanou do zimního rána - hřejivou a vydatnou chia kaši.
    Nejsem oblíbenec teplého mléka, ale když v něm krásně nabobtnají chia semínka a dosladí se medem a ovocem, dostane úplně nový rozměr. Ten správný punc mu dodá ještě posypka z granoly, na kterou tu najdete recept hned v předchozím příspěvku. K tomu samozřejmě nesmím vynechat čerstvou kávu nebo šálek dobrého čaje a pohodový den nabitý energií může začít..
    SAY GOOD MORNING TO YOUR BODY

Křupavá vánoční granola

    Pondělí, 28. Prosinec 2015
Sváteční dny si žádají sváteční snídani, pro kterou je jako stvořená vánoční granola, která v sobě spojuje plno lákavých chutí.
    Představte si pohromadě bohatý mix oříšků a vloček, sušeného ovoce, čokolády, výživných semínek, to vše zabalené do kokosové příchuti, oslazené javorovým sirupem.
    Vykouzlíte tak super křupavou dobrotu, kterou si můžete posypat kaši, řecký jogurt nebo ji třeba smíchejte s rostlinným mlékem, vždycky bude vynikající a dokonalá!
    P.S. Až se vydáte někam na cesty, nandejte jí do sáčku a máte skvělé občerstvení! Nebo originální dárek v ozdobné dóze pro vaše přátele!
    MĚJTE KRÁSNÉ PONDĚLÍ;-)

Tradiční koláčky Mince Tarts

    Neděle, 20. Prosinec 2015
Pokud máte ambice vyzkoušet letos něco nového, zkuste třeba typické anglické vánoční cukroví tzv. Mince Tarts, bez kterého Britové nemůžou být.
    Jde o malé roztomilé koláčky plněné úžasně voňavou náplní z ovoce, pomerančové kůry, koření a brandy, kterou si buď můžete vlastnoručně vyrobit, nebo ji seženete už připravenou (M&S).
    Těsto je křehké a máslové a nejlépe ho doplní našlehaná smetana, ještě větší zážitek je však servírovat koláčky teplé s vanilkovou zmrzlinou polité brandy omáčkou. Je to prostě velká dobrota, posypané cukrem navíc vypadají moc krásně na vánočním stole..
    P.S. Už od středověku se traduje, že když budete jíst koláčky každý den od Štědrého dne až do Tří králů, budete mít mít štěstí celý rok!

Čokoládové truffles ve zlatém prachu

    Neděle, 20. Prosinec 2015
Čokoládové truffles jsou v průběhu Vánoc jedny z mých nejoblíbenějších. Všechny, co jsem kdy zkusila byly fantastické, asi prostě a jednoduše proto, že jsou plné lahodné čokolády, na které se nedá nic zkazit.
    Letošní rok jsem vsadila na tento lehce dekadentní recept, jehož krása tkví právě v jednoduchosti.
    Základem je kvalitní čokoláda, šmrnc mu pak dodá dobrý likér nebo koňak.
    A když truffles posypete zlatým prachem a uložíte do papírové krabičky, máte krásný vánoční dárek pro vaše blízké, milovníky čokolády.
    MAY YOUR HOLIDAYS BE SWEET ♥ ♥ ♥

Ovesné hrudky s mandlemi

    Sobota, 19. Prosinec 2015
Ovesné hrudky jsou přesně tou rychlovkou, kterou určitě všichni zvládnou ještě těsně před Vánocemi.
    Najdete v nich zdravé ovesné vločky, mandle a oblíbenou čokoládu.
    I když nevypadají jako typické vánoční cukroví, u nás jsou vždycky nějaké podobné placičky vítané.
    Mě na nich baví, jak jsou parádně křupavé a že je vždycky dám do nějaké krásné skleněné dózy, kde moc pěkně vyniknou a návštěva si jich hned všimne, aby ochutnala.. KEEP CALM AND GET YOUR HO HO HO ON;-)

Ovesná kaše s kokosovým mlékem

    Pátek, 18. Prosinec 2015
Mívám období, kdy mi chutná a jím ji pořád dokola a pak si zas od ní dávám ráda na čas pauzu. Snídaňová kaše ale naštěstí nabízí tolik různých chutí a variací, na to aby vás začala nudit. Hlavně je fajn, že teplá vás teď po ránu krásně zahřeje!
    Co mě jednoznačně baví, to je vymýšlet na ní všelijaké ozdoby podle momentální chutě a nálady. Mě se naposledy zalíbila tahle exotická, vlastně tak trochu sváteční kombinace s čerstvým mangem a mátou, posypaná kousky pistácií, kterou moc pěkně doplňuje černý sezam.
    Ten jsem začala využívat v kuchyni nejen jako hezkou dekoraci a pro jeho příjemnou oříškovou příchuť. Neloupaný černý sezam obsahuje strašně moc minerálů a vitamínů, slouží k prevenci a léčbě mnohých nemocí (osteoporóza, chudokrevnost, deprese, při nemocích srdce a cév, očí, vlasů, kůže, v těhotenství, pro zvýšení metabolismu..

Dokonalé vánoční perníčky

    Čtvrtek, 10. Prosinec 2015
Už před pár lety jsem si oblíbila kořeněné perníčky, kam se přidává černá melasa, díky níž mají krásnou tmavou barvu. Konkrétně z tohoto receptu jsem nadšená moc, má dokonalé těsto, se kterým se hravě pracuje a z perníčků určitě udělá kromě vánoční dekorace i oblíbené cukroví pro děti. Mají skvěle vyváženou chuť a upečené jsou krásně měkké uprostřed a lehce křupavé na okrajích.
    Na závěr jsem si pro vás pro potěšení přichystala sváteční cedulky od mé oblíbené Ashley Alexander, kterými můžete dozdobit dárky nebo třeba vánoční stůl, stačí je jen vytisknout na bílou čtvrtku..
    Přeji vám všem, abyste užívali vánoční atmosféry a při pečení neměli žádný stres, mně k tomu letos mimo jiné dopomáhá David Ian a jeho okouzlující vintage koledy, už jen ty sněhové vločky..

Vaječňák na tři způsoby

    Neděle, 6. Prosinec 2015
Letos se nám plány na vánoční přípravy trochu posunuly, ale už je všechno dohnané, výzdoba je kompletní, byt prozářený světýlky, teď už ho jen provonět vánočním cukrovím..
    Jako první - startovní vánoční příspěvek mám pro vás nachystané hned tři zaručené recepty (první z nich jste mohli zahlédnout už minulé Vánoce) na klasický vánoční likér, hádejte jaký asi.
    U nás doma nemít na Vánoce domácí vaječňák, svět by musel být vzhůru nohama. Musí ho být vždycky pořádná zásoba, aby zbylo pro všechny i nečekanou návštěvu! Jediným minusem je týdenní čekání, než se trochu odleží, přesto u nás zázračně ubývá už od prvního dne..
    Musím vám ještě říct, že výtečný je také na dně skleničky zalitý horkou čokoládou, ozdobený čerstvou šlehačkou. Tak jaký si vyberete?
    

Mandlový koláč s crème pâtissière a ovocem

    Sobota, 5. Prosinec 2015
Vím, že spousta z vás teď hledá vánoční recepty nebo už dokonce napečeno má, ale nemůžu si odpustit sdílet s vámi dezert lahodný jako z francouzské cukrárny, přestože se hodí spíš na letní dýchánek..
    Naštěstí žijeme v době, kdy v zimě není problém sehnat čerstvé ovoce, jako základ si ještě obstarejte namleté mandle a domácí vajíčka a tahle jízda bude stát za to!
    Je opravdu straaašně dobrý, korpus je neskutečně vláčný, krém zase tak jemný a delikátní a doplněný malinami si drží tu nejvyšší laťku!
    P.S. Happiness is tea, cake and gossip;-)

Jablkový krambl s vanilkovým krémem

    Úterý, 1. Prosinec 2015
Krambl dělám na podzim a v zimě úplně nejraději. Je to taková rychlovka, při které většinou využiju nezdělané ovoce (nejčastěji to jsou asi jablka, ale dokážu si v receptu místo nich dobře představit třeba hrušky nebo ostružiny..), které krásně doplní křupavá drobenka s mandlemi a tentokrát jsem šla za pokušením ještě dál.
    Když totiž krambl polijete domácím vanilkovým krémem s mascarpone, nebudou vám stačit slova chvály!
    Pustili jsme se do něj doma v neděli večer ještě zatepla, když venku mrholilo, tak tak jsem stihla zachytit pár snímků pod širým nebem. A přiznávám, že z něj teda napoprvé moc nezbylo, je to totiž absolutně dokonalý zimní dezert, který má u mě jedničku s hvězdičkou a navíc je bez lepku!
    Užijte si prosincové dny s chutí;-)

Fíkovo-ořechový chléb

    Sobota, 28. Listopad 2015
Fíkovo-ořechový chleba mě dostal svou chutí a překrásnou křupavou kůrkou. A protože se pomalu blíží Vánoce, naplnila jsem ho ještě nasekanými sušenými fíky, přivezenými v létě z Řecka a kousky vlašských ořechů, aby byl přece jen více sváteční.
    Není v něm ani špetka soli, bude tak vynikající namazaný nasladko, třeba máslem a marmeládou nebo medem, ale hodí se skvěle i k sýrům, čemukoliv.
    Výroba spočívá v celkem dlouhé době kynutí, ale samotná práce rukama vám moc času nezabere. Je ale potřeba držet se přesného postupu, až do poslední chvíle se vám bude zdát konzistence strašně řídká, ale věřte, že je to tak správně. Nezbytností je pak litinový hrnec s pokličkou, ten udělá v tomto případě to správné kouzlo..

Kakaové řezy s kokosem

    Úterý, 24. Listopad 2015
Kakaové řezy se u nás pečou už od mého dětství, a přesto doposud nebyla příležitost podělit se o ně s vámi tady na blogu. Asi právě proto, že vznikají vždycky spontánně, hrozně narychlo, když nás přepadnou chutě a není extra moc času.
    Slibuju, že se jedná o nejbleskovější recept, který tu najdete. Stačí rozpustit máslo, přisypat ostatní ingredience a za čtvrt hodiny máte upečeno, korpus už jen polijete připravenou směsí a posypete kokosem, hotovo. Ostatně sypat můžete čímkoliv, co najdete doma v zásobách, výborné jsou třeba namleté oříšky..
    I když jsou řezy dost vláčné, správně je doladí čerstvě ušlehaná smetana a po dnešku můžu říct, že skvělá je i zakysaná smetana promíchaná s lesním ovocem.;-)
Ok, let’s bake!

Čokoládový brownie páj

    Středa, 18. Listopad 2015
Je vždy mnoho způsobů, jak zúročit čokoládu. Tentokrát jsem pojala podezření na čokoládový brownie páj s lískovými oříšky a kapkou alkoholu a přesně se intuice vyplnila, jsem z něj nadšená!
    Díky hořké čokoládě není přeslazený, oříšky v něm krásně křupou a nasáklá poleva z čerstvé smetany ho udělá vláčnější a chutnější..
    Když vám to čas dovolí, podávejte ho ještě teplý, je to ta nejlepší volba, no a pokapaný oříškovým likérem chutná úplně božsky!
    EITHER YOU LOVE CHOCOLATE OR YOU’RE WRONG :-) Užijte si klidný týden..

Vánoční radosti

    Pátek, 13. Listopad 2015
Vánoční světýlka už na nás blikají z každého většího krámu a ať chceme nebo ne, za chvilku je tady advent.
    Samozřejmě jako každý rok si pro nás obchody přichystaly spoustu lákadel. Pro ty, co jsou opozdilí jako já a ještě nemají nic nakoupené, jsem tentokrát vybrala opravdu štědrou nabídku v podobě tipů na vánoční dárky, které mě letos zaujaly nejvíc a mohly by udělat radost všem, co rádi tráví čas v kuchyni..
    Přibalila jsem i pár nápadů, které si můžete objednat už teď a doladit tak k dokonalosti krásnou vánoční atmosféru.
    A pokud budete mít nějaký zajímavý originální tip na dárek do kuchyně, napište mi!
    P.S. V prosinci chystám vánoční soutěž, tak se tu zastavte ;-)

Zamilované koblížky

    Pondělí, 9. Listopad 2015
Huráá, stala jsem se šťastnou majitelkou nápaditých knížek Denisy Bartošové a hned o víkendu jsem neodolala jejím srdíčkovým koblihám obalovaným ve sladké skořici, kterou mimochodem na pečivu úplně zbožňuju.
    Rozhodně si je někdy upečte, buď jako dárek pro ty, co máte rádi a víte že jsou na sladké, nebo si je společně doma posnídejte s horkým kakaem.
    Vyhraďte si na ně více času, ale jen kvůli procesu kynutí, navíc jestli vlastníte hnětací hák, bude příprava ještě větší pohoda a taky vám strašně krásně provoní kuchyni..
    HAPPINESS IS HOMEMADE ♥
Pěkný den

Dýňový cheesecake s pekany a karamelem

    Středa, 3. Listopad 2015
Z dýně u nás většinou jede jen polévka na tisíc způsobů (jo a výborné italské rizoto), jenže je Halloween a díky němu mě napadlo najít taky nějaký dezert a konkrétně takový, který by byl jako stvořený pro chladné podzimní dny..a dýňový cheesecake, který vás určitě zahřeje na těle i na duši byl na světě!
    Kromě toho, že je dokonalý sám o sobě, je na něm stejně nejlepší, že se servíruje s luxusním toppingem, jakým je zakysaná smetana, pečené cukrové pekany a domácí karamelová omáčka.
    Pokud se vám nechce do zdlouhavého procesu pečení, tak zkuste samotné pečené pekany (nebo vlašské ořechy), je to vynikající křupavý pamlsek k dlouhým filmovým večerům nebo si jimi můžete zpestřit snídaňové cereálie.
    LIFE TASTES BETTER AFTER A SLICE OF CHEESECAKE;-) Ahoj!

Palačinky z podmáslí s karamelizovanou bílou čokoládou

    Středa, 28. Říjen 2015
Palačinky nás k snídani nikdy neomrzí, zvlášť k té sváteční. Konkrétně americké palačinky připravuju docela často, však už tu pár receptů najdete..
    Hlavním důvodem je to, že jsou tak krásně vláčné, a to díky podmáslí, smažím je jedině na másle a vždycky je doplním nějakou domácí laskominou.
    Tyhle třeba můžete naplnit oblíbenou marmeládou, doporučuju vám nějakou pikantnější, ta totiž vyvolá ve vašich ústech ten správný kontrast spolu se slaďoučkou zkaramelizovanou bílou čokoládou.
    Jak jistě víte, dobrá snídaně je základ jak vstoupit do nového dne tou správnou nohou, tak na ni nezapomínejme, jo a občas je dovoleno i zhřešit! P.S. If you want breakfast in bed sleep in the kitchen ;-)

Domácí rakytníkový sirup

    Úterý, 27. Říjen 2015
Rakytníkový sirup, jehož bobulky mají sladší nebo trpčí chuť, je vynikající do čaje nebo jen tak samotný, zalitý horkou vodou s kousky citrónu a kapkou medu. Nejen v létě je z něj zase skvělá osvěžující limonáda s ledem a kousky pomeranče.
    Jeho výroba je jednoduchá, na jednu dávku rakytníku přidáváme dvojnásobné množství bílého cukru. Můžete ale použít i třtinový cukr, který oproti bílému neprochází procesem chemické rafinace a bělení, a neztrácí tak své zdraví prospěšné látky jako jsou minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy nebo vláknina.
    Skvělý je také rakytníkový džem nebo marmeláda a využít lze i jeho sušené slupky pro přípravu rakytníkového oleje nebo čaje..

Jahodový dort & cupcakes s bílou čokoládou

    Sobota, 24. Říjen 2015
Už je tomu něco málo přes rok, co jsem začala psát tenhle blog a při tom všem časovém blázinci se nesmím divit, že jsem zapomněla oslavit jeho úplně první narozeniny! Ale i zpětně si myslím zaslouží malou oslavu v podobě něžného jahodového dortu s polevou z bílé čokolády, který mi tak trochu připomíná léto a který úžasně doplňují mé oblíbené vanilkové cupcaky.
    Velké díky všem, kteří mě při psaní blogu podporují a inspirují, chutnají jim moje výtvory a zároveň sdílí tenhle malý sladký prostor. Snažím se mu věnovat každou volnou chvilku, i když jich v poslední době není mnoho. Doufám, že se tu budeme vídat i nadále, abych vám mohla přinášet ty nejlepší, nejzajímavější recepty, které jsem ochutnala a které vám i vašim blízkým stoprocentně vykouzlí dobrou náladu..

Biskupský banánový chlebíček

    Čtvrtek, 22. Říjen 2015
Na podzim a v zimě pravidelně a ráda peču banánový chlebíček, hlavně když zbývají doma přezrálé banány a nevím, co s nimi jiného.
    Tenhle je krásně vláčný, slaďoučky, prošpikovaný kousíčky hořké čokolády, to je pak ideální kombinace k čerstvě ušlehané smetaně.
    Jedná se o nenáročný recept, ale právě s pořádným kopečkem šlehačky a šálkem horkého čaje vás dovede do nebe.. P.S. V receptech najdete i můj oblíbený banana bread s pekany, určitě někdy vyzkoušejte i tuhle variantu, třeba i s jinými ořechy ;-)
    BAKED WITH MY WARM WISHES ♥ HAPPY WEEKEND

Čokoládová granola s oříšky

    Pondělí, 19. Říjen 2015
Tady je recept na výbornou granolu z čokoládových oříšků. K snídani je podle mě nejlepší v řeckém jogurtu, s voňavou kávou a čersvě vymačkaným pomerančovým džusem, ale záleží na Vaší fantazii..
    Pokud ji teda nesníte hned po upečení, tahle je totiž opravdu návyková! Samotná chutná skvěle a můžete jí využít třeba na cesty nebo po cvičení jako zdravé mlsání!
    No a když si chci ještě víc pochutnat, nasekám do jogurtu s granolou jako bonus kousky hořké čokolády.
    Tak hurá do toho, připravenou ji totiž budete mít co by dup!
    UŽIJTE SI KŘUPAVOU SNÍDANI;-)

Čokoládová pomazánka

    Pátek, 16. Říjen 2015
Čokoládové recepty mě přitahují na první pohled a jsem nadšená, že s vámi můžu sdílet další z nich, tuhle dokonale sladkou pomazánku!
    Zdá se, že jde o další variaci na domácí nutellu, dneska ale vaříme bez oříšků, stačí když seženete kvalitní kakao a tmavou čokoládu (můžete namíchat i hořkou s mléčnou), ostatní ingredience pak nejspíš najdete doma..
    Asi nejsem jediná, kdo se při styku s čokoládou neumí ovládat, dá se totiž sníst půl skleničky najednou, ale stojí za to zahrnout jí do pestré snídaně a namazat si jí třeba na toust, palačinky, sušenky, nebo na takový banánový chlebíček!
    Happiness is a jar of chocolate spread;-) KRÁSNÝ VÍÍÍKEND ♥

Oreo Cupcakes

    Sobota, 10. Říjen 2015
Nikdy neodolám oreo sušenkám a vůbec všemu, co je z nich upečené! A dnešní dezertní menu zní Oreo cupcakes & Oreo citrónový páj, jedny z mých nejoblíbenějších sladkých hříchů.
    Oreo páj má úspěch vždycky, za každé příležitosti, dokonce i na letošním Apetit Pikniku se po něm nejrychleji zaprášilo (tak ho určitě někdy zkuste)..
    A pak si představte cupcake z čokoládového brownie těsta, zvláčněného mascarpone, politý čokoládovou ganache, skrývající uvnitř křupavou oreo sušenku jako malé překvapení, který krásně doplní sametová poleva z bílé čokolády..
    P.S. Máte vy nějaký oblíbený recept z oreo sušenek?

Oříškovo-ostružinový clafoutis

    Pondělí, 5. Říjen 2015
Recept na třešňový clafoutis můžete najít ve starším příspěvku, teď je na řadě ostružinový. Ostružiny, nasbírané v létě na zahrádce, jsem vytáhla z mrazáku, nechala chvíli povolit a spojila je se kromě základu s rozemletými oříšky a kokosovým mlékem. Výsledkem je jemný francouzský dezert, šmrncnutý trochou exotiky, mňam.
    Nejsem celiak, ale poslední dobou ráda experimentuji s různými druhy mouk, tak se ještě zmíním o jáhlové (prosné) mouce, kterou tento recept obsahuje. Kdo by nevěděl, proso je obilovina, jejíž vyloupaná zrníčka nazýváme jáhly a je kromě pšenice s ječmenem nejstarší kulturní plodinou.
    Má velmi příznivý poměr živin, je velmi bohaté na křemík, který je důležitý pro zdravé a krásné vlasy a nehty, draslík, hořčík, železo, měď, zinek a obsahuje velké množství vitamínu B + fosfor, který pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy..

Müsli tyčinky s čokoládou

    Neděle, 27. Září 2015
Těšila jsem se, až v kuchyni vyzkouším vlastní müsli tyčinky a je to tu!
    K snídani je můžu nahradit klasickým müsli, ale nejvíc slouží jako skvělé občerstvení na cestách nebo třeba jako poslední záchrana, když podnikám několikahodinové nákupy ve městě. Stačí si je přibalit do kabelky s lahvičkou fresh džusu a jde se! Určitě je využijete i jako odpolední svačinku v kanceláři nebo při sportovní aktivitě.
    Tyto domácí energetické müsli tyčinky jsou bezlepkové a baví mě na jejich přípravě, že máte pohromadě spoustu lahodných ingrediencí, nabitých vitamíny, které můžete podle libosti kombinovat, ať už třeba ořechy, sušené ovoce nebo semínka, různé druhy koření nebo sladidel. V mojí kombinaci například nesmí chybět hořká čokoláda a špetka skořice..

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Copyright 2014VFB Media