O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Švédské vánoční placičky

    Pátek, 15. Prosinec 2017
Tyto jednoduché ovesné placičky, cookies, sušenky, jak si každý řekne, jsou v tomto období oblíbeným cukrovím ve Švédsku. Pokud pro vás není zdlouhavé pečení a trávení spoustu času v kuchyni to pravé ořechové, určitě je vyzkoušejte! Náramně voní po másle a medu a jsou hezky křupavé. Pro tu správnou příchuť jsem do nich přidala ještě trošku vánočního koření, můžete dát špetku sušeného zázvoru, skořice nebo kardamomu, Švédové do nich často přidávají mleté mandle. Na závěr ještě placičky z polovinu potřu rozpuštěnou čokoládou - hořkou polevu ozdobím vločkovou solí, bílou třeba zlatým sypáním a naskládám je na sebe do krabičky vyložené hedvábným papírem.
P.S. U nás doma nesmí při pečení chybět zapálené svíčky, vůně skořice a nádherná hudba, letos doporučuji, pusťte si například nové album od Seala STANDARDS DELUXE, nabité nádhernými jazzovými skladbami, při kterých na vás okamžitě dýchne úžasná vánoční atmosféra..

Recept

Ingredience:


75 g másla
2 lžíce medu
2 lžíce mléka
60 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
45 g jemných ovesných vloček
90 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
špetka sušeného zázvoru (skořice, kardamomu)
50 g tmavé čokolády
50 g bílé čokolády
vločková sůl, další dekorace


Pomůcky:

plech na pečení + pečicí papír


Postup

1. Předehřejeme troubu na 175° C. Plechy vyložíme pečicím papírem. V malém rendlíku si rozpustíme máslo, sundáme ho z plotny a přimícháme k němu med, mléko a vanilkový extrakt. Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, vločky, cukr a koření. K sypké směsi přidáme tekutou a dobře spojíme.

2. Čajovou lžičkou nanášíme na plech malé množství směsi. Okolo každé porce necháme dostatek místa. Placičky pečeme asi 6 minut, nebo dokud nebudou mít hnědé okraje. Necháme vychladnout. Nakonec si rozpustíme obě čokolády a sušenky jimi ozdobíme, posypeme vločkovou solí nebo jinou dekorací a necháme chvíli ztuhnout.

via GIPHY

Copyright 2014VFB Media