O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Anglické scones s džemem a smetanou

    Neděle, 28. Leden 2018
Pečivo, které na první pohled vypadá jako malé hamburgery? To jsou roztomilé scones (čti skon), které se běžně podávají v Anglii k čaji o páté, a ke kterým se váže historie za doby královny Viktorie. Říká se, že vévodkyně z Bedfordu, celoživotní přítelkyně královny, prý byla často mezi obědem a večeří hladová, a tak vymyslela tuto tradici občerstvit se odpoledne čajem a koláčky. Musím poznamenat, že je to nejlepší domácí pečivo, které jsem za poslední dobu pekla. Chutí připomíná loupáky, jen scones máte hotové hned bez kynutí, sama jsem byla překvapená, jaká je to rychlovka. Když jsem scones vídala na fotkách, neočekávala jsem od nich po upečení nějaký extra chuťový zážitek a o to víc jsem byla úplně unešená z výsledku, jak je takové dejme tomu obyčejné těsto výborné svou chutí a křehkostí. Během pečení vám scones uprostřed částečně puknou a jdou pak skoro samy rozříznout. Pak už je jen naplníte ušlehanou smetanou a jahodovým džemem. Nám akorát došly loňské zásoby domácího džemu, tak jsem použila povedenou novinku Relax 100% ovoce jahodový, kterou vám můžu vřele doporučit, pokud džemy kupujete - je krásně hustý, slazený jen jablečnou šťávou, žádným cukrem! Nabádám vás, vyzkoušejte tohle mírně sladké pečivo, ať už teplé, nebo studené, s džemem a šlehačkou, nebo třeba jen tak s máslem;-) Ale scones jsou třeba výborné i na slaný způsob, například s uzeným lososem, smetanovým krémem a bylinkami.. P.S. S těstem je dobré pracovat opatrně, lepší je ho zpracovat rukama, abychom ho nepřehnětali a nebylo pak gumové. P.S.1 Po upečení můžete část scones zamrazit, další dny už totiž nechutnají tak dobře, stejně jako třeba rohlíky. Pak je stačí kdykoliv si vzpomenete vytáhnout z mrazáku, dát je rovnou do trouby a budou jako čerstvé!

Recept

Ingredience:


450 g hladké mouky + na pomoučení válu
3/4 lžičky soli
4 a 1/2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
80 g studeného másla, nakrájeného na kostky
225 ml studeného mléka
2 vajíčka, lehce prošlehaná
60 g krupicového (příp. moučkového) cukru
1 žloutek na potření
Náplň
jahodový džem (použila jsem Relax 100% ovoce jahoda)
ušlehaná 33% smetana


Pomůcky:

plech, pečicí papír, kulaté vykrajovátko (sklenička) o průměru 5 cm, vál na těsto + váleček


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem. Kostky másla a prosátou mouku dáme do mísy, z mouky odebereme 3 lžíce, ty dáme zatím stranou. Přidáme ještě cukr a rukama vytvoříme z ingrediencí drobenku. Pak přisypeme prášek do pečiva a sůl, lžící promícháme a nakonec přidáme prošlehaná vajíčka. Vše lehce spojíme a pak ještě přilijeme polovinu mléka. Vytvoříme poměrně mokré a měkké těsto. Začneme postupně přilévat druhou polovinu mléka a zapracujeme ho také do těsta. Je možné, že druhou polovinu mléka nespotřebujeme celou, sami uvidíte podle konzistence - těsto by mělo zůstat pořád hodně vláčné a měkké.

2. Přendáme ho na pomoučený vál a posypeme zbývajícími 3 lžícemi mouky. Ruce si také obalíme v mouce, aby se na ně těsto nelepilo a zapracujeme mouku. Pak těsto přeložíme na polovinu, otočíme a o čtvrtinu opět přeložíme. Tento postup zopakujeme čtyřikrát. Pak válečkem vyválíme z těsta plát cca 2,5 cm silný a kulatým vykrajovátkem tvoříme malé koláčky (s vykrajovátky netočíme do stran, abychom neporušili lískování), přendaváme je vedle sebe na vyložený plech.

3. Ještě potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a pečeme uprostřed trouby 10 - 15 minut do zlatohněda. Necháme vychladnout na mřížce. Hotové scones rozřízneme napůl a spodní část ozdobíme ovocným džemem a čertsvě našlehanou smetanou, přiklopíme a nakonec ještě na vrchu pocukrujeme. Jíst je můžeme jako sendvič, nebo každou půlku zvlášť..

Copyright 2014VFB Media