O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Briošky z kynutého těsta s čokoládou a šafránem

    Neděle, 7. Květen 2017
Dneska jsme si doma pochutnávali na francouzských máslových brioškách, tak jsem si říkala, že na takovou snídani vás musím také nalákat! Kynuté těsto je jen lehce oslazené, vylepšené o kousky čokolády a špetku šafránu. Šafránové koření využívá nejvíce právě francouzská a španělská kuchyně a těstu dodá jedinečné aroma. Na jedno kilo koření je prý potřeba sesbírat pestíky až ze 120 tisíc fialových květů, proto je také tak vzácné a drahé, naštěstí na náš recept je ho potřeba jen nepatrné množství a seženete ho i v běžných obchodech. Briošky nejsou na přípravu nijak náročné a jsou výborné i druhý den po upečení, stačí je pár sekund prohřát v mikrovlnce a budou jako čerstvě vytažané z trouby. Nejlepší jsou ještě teplé s kouskem másla, marmeládou nebo medem. Já nechávám troubu péct o dvě minutky déle, než uvádím v receptu, protože mám ráda těsto více křupavé, přesto ale uvnitř zůstane krásně vláčné a měkké, naplněné roztátou čokoládou mu tak či tak nejde odolat! P.S. Vyrobit si můžete malé roztomilé briošky ve formě na muffiny nebo naskládat kousky těsta jeden vedle druhého do chlebíčkové formy a vznikne vám pravý brioškový chléb!

Recept

Ingredience:


Na 12 briošek

15 g droždí (používám zn. Fiala)
2 lžíce krupicového cukru
šafránu na špičku nože (např. Kotányi, Koření od Antonína)
3 lžíce vlažné vody
2 vajíčka
200 g hladké mouky
špetka soli
100 g změklého másla + na vymazání
100 g čokoládových čoček (mají např. v Kauflandu)
1 žloutek


Pomůcky:

robot + hnětací hák, forma na (mini) muffiny


Postup

1. Do středně velké misky nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, špetku šafránu a vlažnou vodu. Vše promícháme a necháme 10 minut odležet. Pak už jen do směsi přišleháme vajíčka. Do mísy robotu nasypeme mouku, lžíci cukru a špetku soli. Krátce promícháme, zapneme robot s hnětacím hákem a začneme přilévat tekutou směs z droždí.

2. Až se nám začne tvořit hladké těsto, pokračujeme ještě pár minut v hnětení a na závěr přišleháme kousky másla a čokoládové čočky. Když se těsto dobře spojí, přendáme ho do větší misky, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme alespoň hodinu a půl kynout, až se jeho objem zdvojnásobí. (Těsto se může zdát lepivější, ale po nakynutí krásně drží tvar!)

3. Formu na muffiny vymažeme máslem na dně i okrajích. Nakynuté těsto ještě propracujeme na pomoučeném vále, oddělíme z něj 1/3 a dáme ji stranou. Větší část těsta rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme z něj kuličky, rozdělíme je do formy a uprostřed každé uděláme důlek.

4. Z menší části těsta vytvoříme opět 12 kuliček a vtlačíme každou do připravených důlků. Formu přikryjeme utěrkou a těsto necháme ještě hodinu kynout. Troubu si mezitím předehřejeme na 220 stupňů.

5. Dokynuté briošky potřeme už jen žloutkem rozmíchaným se lžící vody a pak pečeme 10 - 12 minut do zlatohněda. Jdou hned po upečení krásně vyklopit, můžeme je tedy jíst hned ještě teplé s kouskem másla;-)

via GIPHY

Copyright 2014VFB Media