O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jednoduchý čokoládový koláč

    Čtvrtek, 6. Září 2018
Existuje nějaký dezert, který vyhledáváte přednostně v menu restaurací? Pro mě je to většinou nějaký čokoládový dort / koláč, nejlépe ještě doplněný šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou! Teď si takový podobný můžete udělat sami doma;) Recept Vám přináším přímo z Francie a co je fajn, vůbec si s ním nedáte práci, přitom mu to neubírá na jeho lahodné chuti! Řekla bych, že je to takový expres dezert, dezert “za pět dvanáct”, když mají třeba dorazit na poslední chvíli hosté. Poslední dobou už ani jiné, než časově efektivní recepty nedělám, celé léto jsme ve fázi stěhování, a tak na nic složitějšího nezbývá čas, ale stejně si vždycky dávám pozor na to, abych neošidila kvalitu surovin ani chuť, to je myslím nejdůležitější. Tak snad se Vám recept na koláč bude hodit, třeba na nadcházející podzim..užívejte září!

Recept

Ingredience:


Těsto
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g hladké mouky (nebo 200 g jen hladké)
100 g másla, vychlazeného (+ na vymazání)
1 vajíčko
40 g (třtinového) cukru
špetka soli
Náplň
200 g tmavé čokolády (60 - 70%)
200 ml smetany na šlehání
80 ml mléka
1 vajíčko


Pomůcky:

koláčová forma cca 25 cm, pečicí papír, fazole


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Ingredience na těsto krájíme v míse jídelním nožem, dokud se společně nerozmělní, pak vše rukama spojíme v kompaktní kouli a tu přendáme do máslem vymazané formy. Těsto rukama upěchujeme na dno a po stranách formy a propícháme na několika místech vidličkou. Vrch těsta přikryjeme pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Předpékáme 15 minut.

2. Zatímco se korpus peče, připravíme si čokoládovou náplň. V rendlíku si ohřejeme smetanu s mlékem. Do horké (ne vroucí) směsi přidáme kostičky nalámané čokolády, necháme chvíli odpočinout a pak vše promícháme metličkou do hladké směsi. Necháme chvilku vychladnout.

3. Z upečeného korpusu zatím vyjmeme pečicí papír i fazole. Do čokoládové hmoty přidáme ještě vajíčko a metlou prošleháme do spojení. Hotovu náplň nalijeme na připravený korpus a pečeme ještě 10 minut v troubě. A voilá! Koláč můžeme nechat chvíli vychladnout na mřížce a podáváme, samotný nebo ozdobený ovocem!


Copyright 2014VFB Media