O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Hruškový dort se šlehačkou

    Sobota, 21. Říjen 2017
To, že francouzské dezerty patří mezi moje nejoblíbenější, je vám už asi jasné. Jejich síla tkví podle mě v jejich jednoduchosti, stejně tak jako móda, kterou umí Francouzky nosit. Typickým příkladem je tento vláčný hruškový dort, který se vám spolu s kopečkem šlehačky bude rozplývat na jazyku. Důležitým bodem je správné načasování, kdy ho vyndat z trouby, aby zůstal tím nejlepším možným chuťovým zážitkem! Podávejte ho ještě vlahý, na povrchu hodně pocukrovaný s čerstvě ušlehanou vysokotučnou smetanou. Jo, la vie est belle..

Recept

Ingredience:


Těsto
3 vajíčka
150 g krupicového cukru
30 g kukuřičného škrobu
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
150 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
100 g másla
4 zralé a sladké hrušky

Na dochucení
moučkový cukr
1 ušlehaná šlehačka


Pomůcky:

dortová forma (24 cm), robot nebo elektrický mixér, pečicí papír


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme kouskem másla a dno pokryjeme pečicím papírem. V míse robotu si ušleháme vajíčka s cukrem do světlé nadýchané pěny. V malém kastrůlku rozpustíme máslo. Ve větší misce prosejeme společně mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kousky.

2. V další fázi smícháme vaječnou směs s moučnou, přilijeme máslo, vanilkový extrakt a dobře prošleháme metlou do spojení. Na závěr přisypeme kousky hrušek a vše lehce promícháme. Vzniklé těstíčko nalijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme asi 35 - 45 minut dle potřeby dozlatova.

3. Po půl hodině zapíchneme špejli do středu těsta, pokud ještě není po vytažení suchá, zkusíme ji za pár minut znovu, až vyjde z těsta suchá. Pak hned dáme formu chladnout na mřížku, po pár minutách z ní dort vyjmeme a necháme ještě chvíli vychladnout. Lehce vlažný dort pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme s kopečkem šlehačky.

Copyright 2014VFB Media