O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Cuketový čokoládový koláč

    Sobota, 22. Červenec 2017
Čokoládový koláč z cukety (a bez mouky) je nejjednodušší na světě a na léto se náramně hodí. Ve Francii, hlavně v oblasti Provence jsou v tomto období cuketami přímo posedlí a připravují z nich nespočet slaných i sladkých jídel. Recept jsem našla u jednoho francouzského umělce, už si ani nepamatuju jeho jméno, ale na co určitě nezapomenu je tahle dokonalost. Myslím, že vaše rodina nebo jakákoliv jiná návštěva z něj bude nadšena. Bohatá chuť čokolády a vláčná hebká konzistence z něj udělají krále večera! Občas na koláč nanesu ještě čokoládový máslový krém, který se hodí i jako náplň do dortů, na buchty nebo třeba jako ozdoba cupcakes a vyrobíte ho tak, že našleháte kostku másla s vanilkou a čtyřmi lžícemi kakaa, na závěr přidáte dva hrnky prosátého moučkového cukru a vyšleháte do hladké konzistence;-) A pak Bůh pravil: "Budiž čokoláda." KRÁSNÝ DEN!

Recept

Ingredience:


200 g tmavé čokolády 70%
200 g cukety (1 středně velká)
4 žloutky
4 bílky
40 g krupicového cukru
30 g kakaa
30 g maizeny (kukuřičného škrobu)
špetka soli


Pomůcky:

forma na koláč 20 - 23 cm


Postup

1. Nejprve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, pak ji necháme alespoň částečně vychladnout. Na jemném struhadle nastrouháme omytou cuketu i se slupkou.

2. V míse robotu našleháme žloutky s cukrem, přidáme prosáté kakao, maizenu a pyré z cukety, špetku soli a na závěr rozpuštěnou čokoládu. Z bílků našleháme v jiné míse sníh a opatrně ho zamícháme už jen ručně stěrkou do čokoládového těsta.

3. Vzniklé těsto nalijeme do máslem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů max. 20 minut. Koláč podáváme nejlépe vlažný!

Copyright 2014VFB Media