O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Superčokoládové tartaletky

    Úterý, 6. Červen 2017
Mám pro vás další francouzský recept, který vás zaručeně pohladí na duši, až ho ochutnáte - Tartelettes au chocolat noir neboli tartaletky s tmavou čokoládou. Korpus je z pâte sablée, těsta, které tvoří ve francouzských cukrárnách základ k nespočetně druhům dezertů, koláčů a pečiva. V něm nikdy nechybí máslo, mouka, moučkový cukr, vajíčko a sůl a variabilní složkou můžou být například mleté mandle nebo kokos, v tomto případě kakao. Velmi často se ve Francii peče čokoládový a citrónový tart, nebo tart s crème pâtissière s čerstvým ovocem (na crème pâtissière případně najdete recept v sekci Náplně a polevy). Musím říct, že mám oblíbené všechny tři varianty, ale čokoládová je asi nejnávykovější! Hlavně když necháte náplň v podobě čokoládové ganache před podáváním odpočinout na pokojové teplotě, aby byla krásně krémová, posypete ještě domácím griliášem, zakousnete se do něčeho tak neskutečně lahodného.., no okamžitě se mi vybaví film Čokoláda s Juliettou Binoche;-) Všem čokoholikům BON APPÉTIT!

Recept

Ingredience:


Na 6 tartaletek

Pâte sablée
220 g hladké mouky
125 g másla
90 g moučkového cukru
30 g pravého kakaa
1 vajíčko
špetka soli

Čokoládová ganache
150 g tmavé čokolády 50%
50 g tmavé čokolády 70%
175 ml smetany na šlehání

Griliáš na ozdobu
50 g oříšků (např. mix lískových oříšků a mandlí)
30 g krupicového cukru


Pomůcky:

robot, potravinářská fólie, 6 formiček (na tartaletky), pečicí papír, fazole na zatížení


Postup

1. Do mísy nasypeme prosátou mouku, cukr, sůl a kakao. Přidáme na kostky nakrájené máslo a rukama spojíme v konzistenci podobnou drobence. Směs přendáme do mísy robotu, přidáme vajíčko a mixujeme pár minut, až nám vznikne kompaktní těsto. Z těsta uděláme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny chladit do lednice. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Formičky vymažeme máslem.

2. Na pomoučeném vále si rozdělíme těsto na 6 dílů a z každého vyválíme kolo o něco větší, než je formička, přendáme do formiček, nebo části těsta rovnou upěchujeme prsty na dno a po stranách formičky. Dno ještě propícháme na několika místech vidličkou a zakryjeme vždy vystřiženým kolečkem pečicího papíru a zatížíme fazolemi. Dáme péct do trouby na 10 minut, pak odstraníme papír s fazolemi a dopékáme ještě 5 minut samotné. Necháme vychladnout na mřížce.

3. Mezitím si připravíme čokoládovou ganache a griliáš. V menším kastrůlku zahřejeme smetanu, ale nevaříme. Odstraníme z plotny a nalámeme do ní kousky čokolády, po chvilce rozmícháme do hladké sametové konzistence. Vzniklou ganache nalijeme na vychladlé těsto a necháme ztuhnout alespoň hodinu v lednici. Na griliáš si nasekáme oříšky na větší kusy a nasypeme je na kus pečicího papíru. Necháme v kastrůlku zkaramelizovat cukr a hotovým karamelem oříšky polijeme. Necháme chvíli ztuhnout a pak je nasekáme nebo rozmixujeme robotem na malé kousky. Před podáváním necháme tartaletky chvíli povolit na pokojové teplotě, pak už jen posypeme griliášem a je hotovo!

via GIPHY

Copyright 2014VFB Media