O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Šarlota s vanilkovým krémem a ovocem

    Středa, 23. Srpen 2017
V jednom krámku v Rakousku jsem objevila výborné celozrnné cukrářské piškoty a ty mě motivovaly k výrobě šarloty, dortu, který jsem ještě nikdy před tím nezkoušela. Nakonec jsem se nechala tímto slavným francouzským dezertem (charlotte) spíše inspirovat a vytvořila vlastní odlehčenou verzi ideální na léto - s vanilkovým krémem, čerstvým ovocem a šlehačkou. Základní náplní je francouzský cukrářský crème pâtissière, hustý vanilkový pudink, z něhož se vmícháním šlehačky rázem stane nadýchaný lahodný “krém diplomat”, který si výborně rozumí s čerstvým ovocem. Já jsem použila borůvky a maliny, ale můžete ho vlastně naplnit čímkoliv! Určitě vám doporučuju tenhle snadný, ale na oko efektní dort vyzkoušet, příprava je celkem pohodová a všem bude chutnat, za to ručím;-) Mějte se fajnově!

Recept

Ingredience:


Korpus
1 balení cukrářských piškotů (celozrnných)
70 g másla + na vymazání formy

KRÉM DIPLOMAT
Na crème pâtissière
5 žloutků
70 g hladké mouky
190 g krupicového cukru
500 ml vařícího mléka
1 lžíce másla
semínka z 1 vanilkového lusku
+smetana na šlehání
150 g čerstvého ovoce (např. borůvek)

Topping
smetana na šlehání (min. 33%)
150 g čerstvého ovoce (např. malin)
50 g hořké čokolády


Pomůcky:

dortová forma 18-20 cm, mixér, potravinářská fólie, silnostěnná pánev nebo kastrol, robot, provázek


Postup

1. Nejprve si rozdrtíme cca 10 piškotů na jemný prášek a ten promícháme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vymažeme máslem. Z potravinářské fólie si odstřihneme asi půlmetrový kus, uděláme z něj tenký pás a obtočíme jím vnitřní okraj formy.

2. Dovnitř formy pak nasypeme piškotovo-máslovou směs a upěchujeme lžící. Fólii vyndáme a místo ní naskládáme kolem dokola piškoty plochou stranou dovnitř. Dáme stranou.

3. Na krém si v robotu promixujeme žloutky s cukrem do nadýchané světlé hmoty, do té pak postupně přimícháme mouku. V kastrůlku si ohřejeme mléko a tenkým pramínkem ho do směsi přiléváme. Spojenou směs nalijeme do silnostěnné pánve a metličkou neustále mícháme. Když se začne vařit, zeslabíme plamen a prohřejeme za stálého míchání ještě 2 minuty, až nám vznikne hodně hustý pudink. Sundáme ho z plotny a přimícháme ještě lžíci másla a vanilku.

4. Necháme vychladnout a mezitím si ušleháme šlehačku. Tu pak ručně metlou zamícháme do studeného krému. Krém nalijeme na připravený korpus s piškoty a posypeme čerstvým ovocem. Nahoře nad formou stáhneme ještě po obvodu piškoty provázkem, aby šla forma později dobře odstranit.

5. Dortík dáme na několik hodin dobře vychladit do ledničky. Před podáváním navrstvíme na krém dotuha ušlehanou šlehačku, necháme ještě chvíli chladit, ozdobíme ji pak už jen ovocem a posypeme nasekanou čokoládou. Rozepneme formu a dort opatrně vyjmeme, rozkrojíme na kousky a servírujeme! (Zbylý dort případně vrátíme zpět do ledničky, jinak krém povolí a celý dort by se nám rozpadl!) Dobré chutnání;-)


via GIPHY

Copyright 2014VFB Media