O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Svěží granola s ovocem a ořechy / Bramborové taštičky

    Sobota, 3. Únor 2018
Před několika dny jsem se s radostí zúčastnila kulinářského workshopu, který pořádala značka Relax v pražské škole vaření Ola Kala. Pro mě to byl den plný inspirace a vynikajících receptů, tak jsem si říkala, že by byla škoda ošidit vás o ně, zvláště když se jednalo o samé sladké dobroty. Musím se pochlubit, že veškeré vaření se odehrávalo pod taktovkou Zdeňka Křížka, executive culinary chefa OREA Hotels & Resorts, bývalého šéfkuchaře pražského hotelu Mandarin Oriental. Se Zdeňkem jsme připravovali skvělou svěží granolu se spoustou sušeného ovoce a ořechů, no ale nejúžasnější podle mého byly bramborové taštičky plněné džemem a sušeným ovocem, zdobené sušenými švestkami na červeném víně, mákem a strouhaným perníkem. A já mám pro vás postup obou receptů od Zdeňka. Ještě jsem chtěla zmínit takovou zajímavost, třešničkou na dortu byla show s tekutým dusíkem, který v současnosti využívá hlavně molekulární kuchyně. Kdo by nevěděl, jedná se vlastně o plyn udržovaný v kapalném stavu při teplotě -196°C. V molekulární kuchyni jde o hodně užitečnou pomůcku, která dokáže zmrazit ingredience v jediném okamžiku. Tak jsme si vyzkoušeli, jak během dvou vteřin udělat z vanilkového krému zmrzlinu, nádherně pak vypadalo čerstvé ovoce zmražené dusíkem. Zdeněk nám připravil jako dezert vanilkovou zmrzku s domácím karamelem z palmového cukru, ozdobenou zrníčky granátového jablka a lesním ovocem. Na ten recept neuvádím, předpokládám, že běžně tekutý dusík doma ve skříni nemáte:-), i když dneska už existují obchody a eshopy, kde si ho můžete koupit třeba na narozeninovou párty, tam se s ním dá skvěle vyřádit a ohromit tak pozvané (je ale třeba dodržovat určité bezpečnostní pokyny, jinak se o něj můžete závažně popálit, já z něj mám teda respekt!) Bude mi potěšením, když se necháte inspirovat následujícími Zdeňkovými recepty, protože opravdu stojí za vyzkoušení! Dobrou chuť!

GRANOLA

Ingredience:


Na 1 plech
300 g špaldových (ovesných) vloček
100 g kešu ořechů
50 g pekanových (lískových) ořechů
50 g plátků mandlí
50 g slunečnicových semínek
1 lžíce kakaa
4 lžíce lesního medu
40 g kokosových plátků
50 g sušeného ovoce (mix např. mango, třešně, ananas, brusinky..)
(ovocný džus)


Pomůcky:

plech, pečicí papír, uzavíratelná nádoba


Postup

Všechny ingredience kromě ovoce a kokosových plátků nasypeme do mísy a důkladně je rukama spojíme s medem. Aby byla granola správně navlhčená, můžeme přidat ještě trochu džusu. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů cca 30 minut. V polovině pečení granolu promícháme. 5 minut před upečením přidáme ještě sušené ovoce a kokosové plátky. Hotovou granolu necháme vychladnout a pak ji přendáme do uzavíratelné nádoby.

BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY

Ingredience:


Bramborové těsto
1 kg brambor, vařených ve slupce do poloměkka
300 g hrubé mouky
1 lžíce škrobu
3 vajíčka + na potření
špetka soli
kousek másla na opečení + třtinový cukr

Broskvová náplň
110 g broskvového džemu
5 ks sušených meruněk

Jahodová náplň
110 g jahodového džemu
hrstka sušených brusinek

Vanilkový tvaroh
250 g plnotučného tvarohu
5 lžic medu
3 vanilkové lusky

Topping
umletý mák, nasekané lískové oříšky, perník, čerstvé ovoce, máta..


Pomůcky:

vál + váleček na těsto, kulaté vykrajovátko


Postup

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme najemno do mísy. Přidáme hrubou mouku a škrob, nakonec ještě vajíčka a špetku soli. Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto, které vyválíme na pomoučeném válu. Z těsta vykrajujeme skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka o průměru cca 6 cm. Kolečka plníme uprostřed jahodovou a broskvovou náplní - na jahodovu náplň si nasekáme brusinky na menší kousky a zamícháme do džemu, to samé uděláme s broskvovým džemem a sušenými meruňkami. Okolí náplně potřeme rozšlehaným vajíčkem. Kolečko překlopíme napůl a vidličkou utáhneme, aby náplň nevytekla. Připravené taštičky vaříme ve vroucí osolené vodě 5 - 6 minut, dokud nevyplavou na povrch. Hotové taštičky ještě lehce osmahneme na pánvi na rozpuštěném másle, můžeme je ještě lehce zasypat třtinovým cukrem a nechat zkaramelizovat. A podáváme doplněné tvarohem - na vanilkový tvaroh si promícháme plnotučný tvaroh s medem. Vanilkové lusky rozkrojíme napůl, nožem vyškrábneme semínka a zamícháme je do tvarohu. Taštičky posypeme mákem nebo nastrouhaným perníkem, lískovými oříšky, ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty. Mňam!

PRÁCE S TEKUTÝM DUSÍKEM >>>

Copyright 2014VFB Media