O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Lívanečky z rýžové mouky

    Neděle, 12. Srpen 2018
Pár víkendů zpátky jsem doma nachystala vydatnou zdravou snídani, jejíž součástí byly i tyhle rýžové lívanečky ozdobené islandským skyrem a čerstvým ovocem. Snažila jsem se použít zdravější ingredience od rýžové mouky po kozí jogurt, který je lépe stravitelnější než kravský, a který dodá lívancům svoji specifickou chuť, což já mám v oblibě jako i u dalších kozích výrobků (ale samozřejmě ho můžete nahradit třeba řeckým nebo jiným bílým jogurtem). Rýžová mouka je samo sebou bezlepková a do pečiva se skvěle hodí, já s ní například zahušťuju i polévky. Lívanečky jsem doplnila skyrem, ten mám ráda pro jeho jemnou chuť a na ráno je ideální, má vysoký obsah proteinu, zároveň minimum tuku a je bohatý na vápník. Na talířku nesměla chybět ještě spousta čerstvého ovoce a ideální nedělní snídaně do postele byla na světě! Rýžové lívanečky jsou také dobrou a zdravou alternativou dětské snídaně, zbylé pak můžete zabalit třeba jako svačinku na cesty.. Mějte fajn týden!

Recept

Ingredience:


1 hrnek rýžové mouky
2 lžíce kozího jogurtu (nebo řeckého)
3/4 hrnku rýžového mléka
2 lžíce třtinového cukru
2 čajové lžičky prášku do pečiva
špetka soli
kokosový olej na smažení

Topping
Skyr / tvaroh
čerstvé ovoce
(med nebo javorový sirup na doslazení)


Pomůcky:

silnostěnná pánev nebo lívanečník


Postup

1. Z mouky, jogurtu, mléka, cukru, prášku do pečiva a špetky soli si prošleháme tekutější těsto. Necháme ho 5 minut odpočinout, mezitím si vymažeme pánev trochou kokosového oleje.

2. Na rozpálenou pánev tvoříme vedle sebe lívanečky, každý asi tak ze 2 polévkových lžic těsta. Dozlatova opečené lívance přendáme na talířek vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou a přiklopíme, aby nám nevychladly.

3. Zatím si naservírujeme na dezertní talířky skyr, nebo tvaroh rormíchaný s čerstvým ovocem a pak podáváme spolu s teplými lívanečky, které ještě můžeme dosladit javorovým sirupem nebo medem a doplnit zbylým ovocem.

Copyright 2014VFB Media