O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Rebarborový koláč a jogurtové těsto

    Sobota, 21. Duben 2018
Krásný dubnový den všem! Tento víkend vám musím doporučit náš oblíbený recept na jogurtové těsto, které zvládne i úplný začátečník, a které se výborně hodí na přípravu letních ovocných koláčů. Recept jsem získala od pána, ke kterému občas chodíme nakupovat čerstvou zeleninu a ovoce v bedýnkách, a který má recept ještě od svého tatínka cukráře. Těsto můžete použít s jakýmkoliv ovocem vhodným na pečení (pokud byste koláč chtěli dávat na plech, použijte dvojnásobné množství uvedených ingrediencí). Hotový koláč ještě hojně zasypu drobenkou a koláč jako od babičky mám za pár minut upečený! Dneska jsem koláč připravovala z rebarbory, která se botanicky řadí mezi zeleninu, pokud byste nevěděli;-) Konečně jsem se dočkala její krátké sezóny, která trvá zhruba od konce dubna do začátku června. Věděli jste, že rebarbora je na jedné straně super zdravá, ale může být pro naše tělo zároveň nebezpečná?! Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která v určitém období, konkrétně od konce června v rebarboře prudce stoupá a v těle pak porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se díky tomu z těla vylučuje. Rebarboru tedy není dobré jíst mimo její sezónu, také by ji neměli moc konzumovat ti, co mají problémy s ledvinami, močovým měchýřem nebo žaludečními kyselinami, není příliš vhodná ani pro děti, kojcící a těhotné ženy. Jí se jen řapíky, listy obsahují kyselinu šťavelovou od počátku. Důležité je před úpravou odstranit tuhá vlákna a slupky! Když je její období, obsahuje v sobě to pozitivní, tj. velké množství vitamínů a minerálů, například skupinu vitamínů B, hořčík, fosfor, železo, jód, draslík a mangan, detoxikuje organismus, podporuje metabolismus, může fungovat jako přírodní projímadlo, posiluje krvetvorbu, pokožku a vlasy..pozitivní účinky rebarbory jsou nejsilnější v syrovém stavu, v upraveném stavu většinu vitamínů ztrácí. Teď přichází její čas, tak ji zkuste využít, výborná je nejen v koláči, ale třeba i v limonádě!

Recept

Ingredience:


Těsto
1 kelímek bílého smetanového jogurtu (150 g)
2 kelímky polohrubé mouky
1/2 kelímku krupicového cukru
1/2 kelímku rostlinného oleje
1 vajíčko
1 sáček prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli

500 g rebarbory

hrubá mouka a máslo na vymazání a vysypání plechu

Drobenka
70 g másla
hrubá mouka a krupicový cukr podle potřeby


Pomůcky:

střední koláčová forma, škrabka na rebarboru


Postup

1. Do misky dáme jogurt z kelímku (který poté použijeme jako odměrku). Přidáme dvě plné odměrky polohrubé mouky a další sypké ingredience, rozklepneme vajíčko a přidáme ho do misky. Hmotu promícháme, poté do ní přilijeme odměřenou dávku oleje a dobře promícháme vařečkou do hladkého těsta, které potom nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy.

2. Těsto rozetřeme cukrářskou stěrkou do stejnoměrné vrstvy, kterou hustě posypeme 1 - 2 cm plátky oloupané a všech vlásků zbavené rebarbory (případně jiné očištěné a na plátky nakrájené ovoce).

3. Připravíme si ještě drobenku - změklé máslo prsty propracováváme v misce s cukrem a moukou, dokud nevznikne sypká směs, tvořící drobné hrudky.

4. Koláč posypeme a formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 170 C a pečeme do zezlátnutí okraje koláče min. 30 min., zkontrolujeme těsto špejlí. Po vytažení z trouby a krátkém ochladnutí koláč nakrájíme.

Copyright 2014VFB Media