O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Karamelový cheesecake & Domácí karamelový cukr

    Čtrtek, 26. Červenec 2018
Karamelový cheesecake jsem připravovala u příležitosti trojích narozenin a chci říct, že je to jeden z nejlahodnějších dortů, který jsem dělala! Chystala jsem se na něj už dlouho, ale pořád nebyl tak nějak čas a možná i odvaha, protože moje představa byla taková, že dort bude hodně náročný na čas i přípravu, ale nakonec jsem se nenechala zastrašit a zvládla ho celkem rychle během jednoho víkendového dopoledne a odpoledne už ho podávali oslavenci ke kafi! Takže se toho určitě nebojte a zkuste ho udělat třeba někomu na kom vám záleží, protože opravdu stojí za to a na to jak moc je jeho chuť luxusní, není vůbec těžké ho přichystat, těžší je spíš čekat, dokud neztuhne, až ho konečně budete moct ochutnat. Základem receptu je domácí karamelový cukr, díky kterému dostane krémová náplň neskutečně bohatou karamelovou chuť a ve spojení s trochou kávy a s krustou z arašídů obalených v karamelu, s máslem a vanilkou je to fakt pohádka. P.S. Karamelového cukru můžete vyrobit dvojnásobné množství, uchovat ho ve vzduchotěsné nádobě a použít příště do jiných krémů, třeba na cupcakes, dort nebo ho darovat někomu, kdo rád peče. Užívejte léta a zase příště;-)

Recept

Ingredience:


Karamelový cukr
275 g krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
špetka soli

Arašídová krusta
200 g krupicového cukru
200 g slaných arašídů
100 g másla, rozpuštěného
1 lžička vanilkového extraktu

Cheesecake
6 plátků želatiny (Dr. Oetker)
125 g smetanového sýra Philadelphia
200 g čerstvého sýra Ricotta
1 lžička vanilkového extraktu
200 g karamelového cukru
500 ml smetany na šlehání, vychlazené
2 lžíce uvařené kávy (silné)


Pomůcky:

kuchyňský robot, dortová forma 24 cm, 2 menší plechy, pečicí papír


Postup

1. Karamelový cukr
Menší plech si vyložíme pečicím papírem. Do pánve nebo většího rendlíku nasypeme cukr. Dřevěnou měchačkou mícháme na středním plameni cukr, dokud se nerozpustí na sirup. Pokračujeme v míchání tak dlouho, až dosáhne cukr tmavé jantarové barvy. Horkou tekutinu pak opatrně nalijeme na připravený plech a necháme 20 minut vychladnout. Vychladlý plech chytneme oběma rukama a několikrát s ním praštíme o stůl, případně karamelový plát nalámeme na menší kousky rukama. Kousky karamelu nasypeme do robotu a několik minut mixujeme, až budou mít konzistenci moučkového cukru. Pak přidáme kukuřičný škrob (slouží k tomu, aby nám cukr nezvlhl), případně špetku soli. Vše ještě společně promixujeme několik minut, dokud není cukr jemný jako moučkový. Uprostřed mixování směs několikrát promícháme cukrářskou stěrkou, abychom nám nikde neulpěly malé kousíčky. (Nevyužitý karamelový cukr skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.)

2. Arašídová krusta
Menší plech vyložíme pečicím papírem. Do pánve nebo většího rendlíku přidáme cukr a dřevěnou měchačkou mícháme na středním plameni, dokud se nerozpustí na sirup. Pokračujeme v míchání tak dlouho, až dosáhne cukr tmavé jantarové barvy. V této chvíli přidáme arašídy a rychle je promícháme s karamelem. Směs karamelu a ořechů nalijeme na připravený plech, necháme 20 minut vychladnout. Vychladlý plech vezmeme oběma rukama a několikrát s ním bouchneme o stůl, až se karamel roztříští na menší kousky, případně si pomůžeme rukama. Kousky karamelu s arašídy přendáme do robotu a několik vteřin promixujeme - směs by měla být rozmixovaná, ale zároveň by v ní měly zůstat i menší kousky. Dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. V misce smícháme karamelovou směs s rozpuštěným máslem a vanilkou. Směs nasypeme do připravné formy a upěchujeme lžící. Dáme chladit do ledničky.

3. Cheesecake
Želatinové plátky si připravíme podle návodu na obalu. (Necháme je 10 minut nabobtnat ve studené vodě, poté za stálého míchání rozpustíme na mírném plameni a necháme chvilku vychladnout.) Do mísy robotu dáme oba sýry, vanilku, karamelový cukr a smetanu. Šleháme, dokud není krém krásně lehký a nadýchaný. Pak přidáme želatinu a směs ještě prošleháme, aby se želatina spojila dobře s krémem. Přidáme ještě kávu a promícháme už jen cukrářskou stěrkou. Hotový krém nalijeme na připravenou krustu. Formu vložíme zpět do ledničky a necháme tuhnout min. 4 hodiny, nejlépe přes noc. Odstraníme formu, nakrájíme plátky a cheesecake podáváme!

Copyright 2014VFB Media