O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jablkový koláč s vůní podzimu

    Úterý, 13. Listopad 2018
Ten čas tak strašně letí a co teprve tehdy, když se člověk stěhuje! Září a říjen uběhly jako mávnutím kouzelného proutku, a i když v nové kuchyni trávím čas pořád stejně, nepodařilo se mi nahrát v tom obrovském kvapu žádný recept na blog. Poslední měsíc, kdy už jsme se hezky zabydleli, se všechno točí kolem pečení z jablek. S přestěhováním se nám totiž poštěstilo přijít k několika jabloním, které nám rostou na zahradě a právě díky nim máme teď ve sklepě spoustu nasbíraných jablíček. Snažím se je zužitkovat na výrobu dětských přesnídávek a nebo pořád dokola peču různé variace jablečných koláčů, které pro mě odjakživa evokují podzim. Jablkový koláč, který jsem pekla dneska, krásně voní po skořici a kardamomu, těsto je vláčné a takové sametově hebké, nechybí v něm mleté mandle, vanilka a citrónová kůra.. Uvidíte, jak se z trouby rozvoní po celé kuchyni!

Recept

Ingredience:


Těsto
100 g změklého másla + na vymazání
75 g mletých mandlí
1 lžička vanilkového extraktu
170 g třtinového cukru
1 vajíčko
1/2 lžíce nastrouhané citrónové kůry
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamomu
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
180 g hladké mouky (nebo polovina hladké a polovina celozrnné)
125 ml mléka
4 červená jablka

Topping
máslo
třtinový cukr

moučkový cukr (smíchaný s trochou skořice) na ozdobu


Pomůcky:

forma na koláč, (ruční) elektrický šlehač


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Formu vymažeme máslem a lehce vysypeme hladkou moukou. Na těsto spojíme ručním elektrickým šlehačem máslo, mleté mandle, vanilkový extrakt, vajíčko, třtinový cukr a citrónovou kůru.

2. Do jiné misky si prosejeme mouku, sůl, skořici, kardamom a prášek do pečiva. Obě směsi spojíme a na závěr přilijeme mléko. Měchačkou umícháme hladké těsto, které v zápětí nalijeme do formy.

3. Očištěná a jádřinců zbavená jablka rozpůlíme, nakrájíme na plátky a potom lehce zatlačíme do těsta. Na závěr přidáme ještě na každou polovinu jablka kousíček másla a koláč opět lehce posypeme třtinovým cukrem. Formu dáme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova asi 30 - 35 minut.

4. Koláč necháme chvíli chladnout na mřížce a poté pocukrujeme. Můžeme ho servírovat jen tak samotný, s ušlehanou smetanou nebo přelitý vanilkovým krémem!

Copyright 2014VFB Media