O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Domácí mandlovo-oříšková nutella

    Pondělí, 24. Červenec 2017
Po oříškových máslech bych se mohla utlouct. Musím je často sama přes sebou schovávat, abych se jich zbytečně moc nepřejedla, zbožňuju je samotná - na postupu není nic složitého, prostě mixujete opražené oříšky (lískové, mandle, kešu, arašídy) tak dlouho, dokud nedocílíte hebké olejovité konzistence. O level výš je pak kombinace oříšky + čokoláda, tedy výroba domácí nutelly, nebo čokoládovo-oříškové pomazánky, jak chcete, na kterou na blogu už pár recepů najdete. Mou další vytuněnou verzí je oříškovo-mandlové máslo vyšlehané s hořkou čokoládou a špetkou soli. Další dokonalost, kterou si můžete dát k snídani na lívance nebo palačinky, namazat na opečený bagel nebo toust.. Ale co si budeme povídat, samotná lžička takové nutelly potěší stejně nejvíc;-) Vzpomněla jsem si teď na vtipný citát MY MIND SAYS VICTORIA’S SECRET MODEL BUT MY HEART SAYS NUTELLA..asi tak:-) HEZKÝ DEN!

BORŮVKOVÉ LÍVANEČKY S KARAMELIZOVANÝM BANÁNEM, NUTELLOU A KOKOSOVÝM KRÉMEM

Recept

Ingredience:


Na 1 skleničku

100 g lískových oříšků, blanšírovaných
100 g mandlí se slupkou
50 g hořké čokolády 70%
špetka soli
(med nebo datlový sirup na doslazení)


Pomůcky:

pečicí papír, mixér, sklenička s víčkem


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a vysypeme na něj mandle (pokud nemáme oříšky blanšírované, vysypeme je také na plech a po upečení je papírovými utěrkami zbavíme slupek). Pražíme asi 10 minut, až slupka lehce zhnědne a v kuchyni to začne vonět. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.

2. Opražené mandle i oříšky přendáme do nádoby a za několik minut z nich postupně umixujeme oříškové máslo. Konzistence musí být na povrchu tekutější, olejová. Na závěr přimícháme rozpuštěnou čokoládu a špetku soli a vše spojíme do hladké hmoty. Případně ještě dochutíme solí a dosladíme medem nebo sirupem.

3. Nutellu přendáme do skleničky, uzavřeme víčkem a skladujeme v lednici několik dní. V ledničce nám ztuhne, pokud chceme, aby byla před podáváním dobře roztíratelná, necháme ji chvíli povolit na pokojové teplotě.

Copyright 2014VFB Media