O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Velikonoční beránek + tipy na třené těsto

    Sobota, 31. Březen 2018
Na velikonoční svátky se vždycky těším, konečně začíná jaro a s ním i naděje na teplejší slunečné počasí. A taky mě na nich baví ta větší pohoda oproti Vánocům, kdy si je myslím všichni užíváme daleko víc bez stresu i co se týče pečení. Já dělám maximálně dva moučníky, letos to je biskupský chlebíček a velikonoční beránek, každý z jiného druhu těsta. Přišel mi zajímavý kontrast dát vám sem po sobě dezert z těsta piškotového a třeného, jejichž univerzální recepty můžete využít při přípravě mnohých dalších..bábovek, dortů, buchet, bublanin, z piškotového těsta třeba domácích piškotů. K receptům jsem ještě přidala zaručené triky na oba typy těst, se kterými se vám dezert jistojistě povede. Velikonočního beránka jsem pekla v hliněné formě, tak jak to dělaly naše babičky, do formy jsem před zalitím těsta přidala ještě sušený kousek goji na čumáček a hotového beránka ozdobila růžovou mašlí. Do Velikonočního pondělí zbývá ještě nějaký čas, tak pokud jste ho ještě nestihli upéct, nebo jste si na něj dosud netroufli, určitě mu dejte ještě šanci;-) Já už se taak těším, až se do něj pustíme na snídani s horkým kakaem.. VESELÉ VELIKONOCE!

Recept

Ingredience:


250 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
100 g másla, pokojové teploty (PT)
2 vejce, PT
190 ml mléka, PT
1/2 sáčku prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
1 lžička vanilkového extraktu
máslo na vymazání + hrubá mouka na vysypání


Pomůcky:

forma na beránka, dekorace na očička, mašle, robot


Postup

1. V míse robotu prošleháme několik minut máslo, postupně přidáváme po lžících cukr, ze kterého odebereme 3 lžíce na později. Po napěnení začneme přidávat žloutky, jeden po druhém a třeme do světlé pěny cca 5 minut. Střídavě po lžících přidáváme mléko a mouku, jednu třetinu mouky si dáme stranou. V jiné míse vyšleháme pevný sníh, do něho ještě vmícháme zbývající lžíce cukru.

2. Zbytek mouky prosejeme s práškem do pečiva a přidáme až nakonec do těsta, už jen ručně promícháme do spojení. Na závěr přimícháme kůru z citrónu a vanilku. Těsto naplníme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy do 2/3 a zvolna pečeme cca 45 minut v předehřáté troubě na 165 stupňů. Beránka necháme chvíli zchladnout a pak vyklopíme na mřížku. Pokud by nešel z formy vyklopit, přehodíme přes formu mokrou utěrku. KRÁSNÉ VELIKONOCE!

TIPY NA TŘENÉ TĚSTO

-PŘÍSADY NA TĚSTO NECHÁVÁME VŽDY V POKOJI LEHCE NAHŘÁT

-TUK DO TĚSTA MUSÍ MÍT POKOJOVOU TEPLOTU(NEJLÉPE 24 STUPŇŮ, ABY SE DOBŘE NAPĚNIL, ŘÍDKÝ NEUTŘEME DO PĚNY, TUHÝ SE ŠPATNĚ ROZTÍRÁ)

-KDYŽ CHCEME UŠETŘIT ŽLOUTEK, MŮŽEME HO NAHRADIT V TĚSTĚ SMETANOU

-DO TŘENÉHO TĚSTA SE KROMĚ CITRÓNOVÉ KŮRY HODÍ POMERANČOVÁ KŮRA, VANILKA, NEBO SKOŘICE, PŘÍPADNĚ TROCHA RUMU

-PŘÍSADY DO TĚSTA VŽDY PŘIDÁVÁME POSTUPNĚ, ABY SE TUK NESRAZIL V DROBNÉ KOUSKY

-NEJDŘÍVE DOBŘE ROZETŘEME TUK, PAK PŘIDÁVÁME PO LŽÍCÍCH CUKR, PO NAPĚNĚNÍ ZAČNEME PŘIDÁVAT ŽLOUTKY, JEDEN PO DRUHÉM

-JEDNU TŘETINU MOUKY SI NECHÁME STRANOU A PŘIDÁME JI AŽ SE SNĚHEM

-DO PEVNÉHO SNĚHU ZAŠLEHÁVÁME ASI 2 - 3 LŽÍCE CUKRU Z ODVÁŽENÉHO MNOŽSTVÍ

-SNÍH PŘIDÁVÁME VŽDY NAKONEC, V TĚSTĚ HO JEN LEHCE OBRACÍME A ZASYPEME POSLEDNÍ MOUKOU PROSÁTOU S PRÁŠKEM DO PEČIVA

-TĚSTO MÁ BÝT HUSTÉ, ABY PADALO OD VAŘEČKY, ALE NESTÉKALO

-FORMU MUSÍME VŽDY DOBŘE VYMAZAT TUKEM A VYSPAT HRUBOU MOUKOU NEBO STROUHANKOU

-VYMAZÁVÁME ŠTĚTCEM NEJLÉPE POLOTUHÝM ZCHLADLÝM TUKEM, NESMÍME ZAPOMENOUT NA ŽÁDNÉ RÝHY, JINAK SE TĚSTO PŘI VYKLÁPĚNÍ ODTRHNE

-FORMU PLNÍME DO 2/3, PROTOŽE PEČENÍM TĚSTO NABYDE

-TĚSTO HRNEME PŘI PLNĚNÍ OD STŘEDU KE KRAJŮM, ABY MĚL KORPUS ROVNÝ POVRCH

-TĚSTO PEČEME HNED, JAK HO NAPLNÍME, JINAK VLHNE

-DÁVÁME PÉCT DO MÍRNĚ VYHŘÁTÉ TROUBY A PEČEME PAK PŘI TEPLOTĚ 160 - 170 STUPŇŮ

-PEČEME ASI 45 MINUT, ZPRVU TROUBU NEOTVÍRÁME, ABYCHOM NEPŘERUŠILI VYPAŘOVÁNÍ A NABÝVÁNÍ TĚSTA

-TĚSTO JE HOTOVÉ, KDYŽ MÁ ZLATAVÝ POVRCH A LEHKÝM VMÁČKNUTÍM PRSTU DO POVRCHU JE PEVNÉ A PRUŽNÉ, ODSTÁVÁ OD OKRAJŮ FORMY

-KORPUS VYKLÁPÍME PO ZCHLADNUTÍ NA MŘÍŽKU, ABY CHLADL I ZESPODA A NEPŘILEPIL SE

-POKUD NEJDE KORPUS Z FORMY VYKLOPIT, PŘEHODÍME PŘES FORMU MOKROU UTĚRKU

-BÁBOVKU CUKRUJEME HNED, ABY BYLA KŮRKA VLÁČNÁ, OSTATNÍ DEZERTY NECUKRUJEME, ABY NEZVLHLY

via GIPHY


Copyright 2014VFB Media